Начало / България / Колажи на Вислава Шимборска са изложени в Полския институт

Колажи на Вислава Шимборска са изложени в Полския институт

Изложба с колажи на Вислава Шимборска (1923-2012), носител на Нобеловата награда за литература за 1996 г. може да се види до 14 март в галерията на Полския институт в София, съобщи bnr.bg.

Шимборска е наричана „Моцарт на поезията“. Поетичният ѝ стил се основава на традициите на хуманизма, но в него присъстват много хумор, ирония и парадокси.

Леонард Нойгер коментира колажите й:

Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В Полската народна република – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият сигурен елемент беше само Шимборска.

Материали за колажите си тя намираше сама – от вестникарски заглавия, списания, репродукции на снимки, стари картички, но сякаш ги изпразваше от съдържание. Те продължаваха да притежават някакви първоначални характеристики, оставаха разпознаваеми, но, извадени от контекста, под нейната ръка започваха да изграждат нови светове, донякъде сюрреалистични, с извиращи хумор и топлота и усещане за свобода.

Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният – те са следи от приятелство и зов за приятелство.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …