Начало / Свят / Илия Троянов получи професура на името на Братя Грим

Илия Троянов получи професура на името на Братя Грим

Илия Троянов получава годишната професура на името на Братя Грим в университета в Касел, Германия, съобщи „Дер щандарт”. От юни австрийският писател от български произход ще бъде гост лектор за една година в учебното заведение.

Титлата се дава всяка година на съвременен немскоезичен автор за литературния му принос и обществения му ангажимент. Миналата година професурата беше получена от Сибиле Левичаров – германска писателка с български корени. Университетът в Касел кани гостуващи професори от 1991 г. със спонсорството на местната банка Kasseler Sparkasse.

Миналата година Илия Троянов изпъкна с гражданската си позиция срещу повсеместното подслушване от американската Агенция за национална сигурност. Той оглави подписки и срещу ретроградния закон срещу хомосексуалните, приет в Русия, както и срещу ограниченията на свободата на словото. Според журито, определящо кой да бъде поканен в университета като гост професор, литературната дейност на Троянов е в традициите на Братя Грим. Авторът е блогър на в. „Дер щандарт”.

Книгите на Илия Троянов тук

Приказки на Братя Грим тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …