Начало / България / Бежанци пяха и разказваха истории в третото издание на „Живата библиотека“

Бежанци пяха и разказваха истории в третото издание на „Живата библиотека“

Столичната книжарница „Хеликон –Витоша“ стана домакин на третото поредно издание на инициативата „Жива библиотека“, организирана отново от Професионален форум за образованието. Целта на събитието е да събере различни и интересни хора, които опознавайки се и научавайки повече за другия, да си дадат шанс да разчупят стереотипите си. Всеки един избран от организаторите стереотип е представен от човек-„книга“, която  разказва повече за това по какъв начин принадлежността им към тази „група“ e повлияла на живота им и начина им на мислене.

Този път голям акцент бе поставен върху един от най-сериозните и актуални проблеми у нас – бежанците. Именно трима бежанци влязоха в ролята на Отворена книга и разказаха опита си с над 300 младежи, посетили събитието. Колорит внесе малайският певец  Малинке МандингMalinke, който освежи атмосферата с няколко самобитни свои парчета.

“ Животът в София е мечта за всеки един творец. Много се надявам да получа шанса да остана в страната  и да се развивам тук“, сподели африканецът. Ахмад Шаабаз, който също е напуснал принудително родината си Пакистан, разказа история на бягства и тежък живот, включващ и пребиваване в иракски затвор.

Сохаиб пък представи категорията на успелия емигрант. Той е  млад сириец, който идва в България преди години, преди вълната от бежанци. В момента е управител на салон за красота в София, усмихва се непрестанно и е оптимистичен за бъдещето.

В събитието се включиха още съдия от Софийски районен съд, еколози, екстремни спортисти, татуист, представители на Протеста у нас, млади предприемачи, майки, развиващи кариери, историчка с интерес към религията, двойка момичета – партньрки в живота и изкуството, кандидат-актриса от ромски произход и др.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …