Начало / Любопитно / 10 книги за виното и любовта от Литературен клуб „Хеликон”

10 книги за виното и любовта от Литературен клуб „Хеликон”

„Че пием, без да сме жадни, и че правим любов по всяко време – само това ни отличава от животните“ –  Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше.

 

 

 

За деня на св. Трифон Зарезан Литературен клуб на „Хеликон” предлага своята селекция от опияняващи вина…, т.е. книги. Книги за виното, за вкуса към виното, за вкуса на живота и към живота, описан чрез винени сюжети.

Безспорно, Питър Мейл заслужава цяла категория в тази класация, но ние избираме „Добра година“. Загадъчното преобразяване на героя Макс Скинър, обещаващ млад финансист в Лондонското сити, се дължи на едно лозе, много вино и много любов под ослепителното слънце на Прованс. Книгата е доказателство, че виното и любовта променят животи.

Стара бутилка домашно вино преобразяват света и за Джей Макинтош в „Къпиново вино“ на Джоан Харис. Една магическа история, която оставя вкус на горски плодове в устата.

Назад, към незабравимия вкус на детството връща и „Вино от глухарчета“ на Рей Бредбъри. Една почти биографична творба на големия майстор. Книгата се ражда след излизането на едноименен разказ през 1953 година в сп. „Гурме“ и отвежда до традиция в родния на писателя щат Илинойс да се прави вино от глухарчета, носещо и аромата на цитруси. Виното е метафора за това, как можеш да събереш радостта от едно детско лято само в една бутилка.

Една класация за виното в литературата не може да мине и без Евтим Евтимов:

„Виновно ли е виното червено,
че ти си слаб и бързо те напива?
Една жена в легло на друг отива,
когато у дома й е студено…“

А за да полеете четенето, можете да се посъветвате с „1001 вина, които непременно трябва да опитате“. Книгата е световен наръчник на виното, която разказва и за различните  реколтите с най-разностранни  вкусови усещания; обяснява какво ги прави толкова специални и информира, кога вината ще ви се представят в най-добрата си светлина.

За родолюбците предлагаме и „Виното. Българска енциклопедия“ – един красив справочник, който  разглежда подробно производството на виното от древността до наши дни и представя виното като културен феномен. Специално акцентира на производството на вино в България като представя винарските райони и изби с най-добрите им вина.

Този справочник поукрасяваме със забавните разкази на журналиста Пламен Димитров в сборника „Безредици около старата бъчва. Енокулинарни етюди и старомодни разкази“.  Книгата е сбор от ободряващи истории за добри вина, засукани и незасукани манджи, хубави компании.

За всички, желаещи съвършенство дори в пиенето на вино, на разположение е „Дегустацията или как да опознаем виното“. Авторката Неда Проданова буквално ни потапя в сетивния свят на виното и ни запознава с процесите, които протичат по време на раждането му и през целия му живот.

Ентусиастите-пътешественици получават пътеводителя „Винени маршрути : Селекция от 60 български изби“, в която са представени български изби с подходящи условия за посрещане на посетители и имат позитивно отношение към винения туризъм. Всяка от избите е представена с нейната история, разказана по интересен и запомнящ се начин. Има и кратка справочна информация, която ще бъде от полза при организиране на посещението.

И накрая, няма хубаво вино, ако ще го пиете сам. А за това има „Подбрани тостове“.  Защото, нали, пиенето, без подходяща дума, произнесена от част или от всички присъстващи на трапезата, е като песен без музика, като картина без цветове, като хляб без сол…

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …