Начало / България / Почина проф. Николай Василев

Почина проф. Николай Василев

Днес, 12 февруари,  почина проф. Николай Василев, преподавател по философия и антропология в Софийския университет, автор на повече от 40 книги.

Николай Василев е син на академик Кирил Василев, от 1975 г. е член на БКП, но през 1987 г. е изключен от нея заради несъгласие с официалната политика на режима на Тодор Живков.

През 1990 г. оглавява отделилата се от Българската социалистическа партия Алтернативна социалистическа партия (АСП), преименувана на следващата година на Алтернативна социал-либерална партия.
В края на 1990 г. АСП става член на Съюза на демократичните сили и през следващата година Василев е избран за народен представител. Участва в правителството на Филип Димитров като вицепремиер и министър на образованието и науката (1991-1992).

В следващите години Николай Василев се оттегля от активната политическа дейност, но остава търсен и канен публицист и коментатор в медиите.

Избрани цитати от проф. Николай Василев:

„Още от освиркването на Фердинанд университетът винаги е бил гнездо на свободомислие. Властта – независимо дали е демократична или авторитарна, поначало не обича университетите, защото в тях се цени различното мнение. Свободомислието е чистата наука, чистата публицистика, смелият разум. За съжаление в последните години много масово стана дезинтересирането от развитието на страната”.

„Ние през последните 10 години се убедихме кои са опасни за демокрацията – партиите и техните партийни лидери. Техните кабинети, хората, които демонстрираха липса на всякакъв морал. Това е опасността за България”.

„Аз нямам нищо против партиите, ако оздравеят. Но в момента те са проклятието на България. Известно е от Освобождението насам, че партиите идват на власт само, за да се обогатят. Само за да предложат на своите членове много по-благоприятни условия на живот. Това е!”.

„Корупцията е страхотна. Корупцията, която е отгоре до долу. Дотам стигнахме, че аз вече разсъждавам в опити за научни анализи – това, че народът в България не случи на управление е вярно, но е вярно и другото – че управлението в България не случи на народ. Нашият народ (съжалявам, че го казвам) е крадлив народ. Масово се краде. Не е вярно, че само горе крадат. Горе крадат по много – с десетки, стотици милиони. Долу крадат по-малко, но и долу крадат. Това беше и по времето на социализма. Това е класическият българин – хитрец, Андрешко, гледа да крадне, гледа да „гавне“ – съседа, близкия, да го измами. Съжалявам, но това е положението. И аз съм част от този народ, не казвам, че аз съм нещо по-особено. Такъв е нашият народ. Управниците не случиха на народ. Корупцията е повсеместна, огромна – от горе до долу. Страхотна. Няма начин да се разплете примерно чорапът. Кой ще го разплете? Те всички са завързани горе. Те са вързани като свински черва – един за друг. Кой ще тръгне да разобличава корупция? Става дума за високите етажи на властта. Иначе – там долу, регионални бандитчета от време на време ловим. Освен това – престъпността. Корупция и престъпност – това са основните проблеми. Даже не толкова голямата престъпност, колкото битовата престъпност тежи на хората”.

„Не бе много отдавна, когато парадиращият с философското си образование и със съответната ерудиция лидер на ДПС ни дари с думичката — заедност“. Неграмотните охкаха, невежите ахкаха, пък някои, виж им акъла, се задоволиха единствено с цъкане…“

„Според мен кризата се намира в главите на икономистите и финансистите, защото България не може да влезе в нея, тъй като никога не е излизала от кризи. Ние сме в перманентна криза, която започна много преди 10 ноември 1989. Тази криза, която е и материална, и духовна, обаче съвпада и с духовната криза на западната цивилизация, която според техните анализатори е започнала още през 60-те години на миналия век. Затова западноевропейците едва ли могат да ни помогнат във възраждането на духовността. Трябва ние сами да си помогнем. Нашето единствено оръжие е словото. Чрез него ще се опитваме методично да изместваме от фокуса на общественото внимание и съзнание тъпотиите, които ни заливат ежедневно”.

Книги от Николай Василев тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …