Начало / България / Излезе двуезична класика на Толкин

Излезе двуезична класика на Толкин

Поетична интерпретация за северните разкази за вьолсунга Сигурд и падението на нифлунгите (нибелунгите) с автор класика на фентъзито Дж. Р. Толкин излезе на българския пазар. Изданието  на „Легенда за Сигурд и Гудрун“, което у нас излиза в двуезичен вариант, е публикувано през 2009 г. Записките на Толкин са намерени от сина му Кристофър едва след смъртта на прочутия му баща. Толкин-старши написал книгата 20 години преди класиката си „Властелина на пръстените“ в периода на 20-те и 30-те години на ХХ век, когато той преподава англосаксонски в Оксфорд.

Първата поема се нарича „Сага за вьолсунгите” и съдържа 339 стиха по 8 реда и разказва за великия герой Сигурд, който посича дракона Фафнир и му отнема съкровището, а втората – „Песен за Гудрун” – се състои от 166 стиха и пресъздава съдбата на Гудрун след смъртта на Сигурд, женитбата й с краля на хуните Атли, за смъртта на братята й и нейното отмъщение.

„Като общо въведение към „Старата Еда“ в тази книга съм цитирал пространно една по-завършена лекция с такова заглавие, а след нея съм прибавил кратки коментари върху текста на поемите, стихотворната форма и някои други теми.
По този начин, използвайки докрай бележките на баща ми и някои записки върху „старонорвежките въпроси“ и трагедията на вьолсунгите и нифлунгите, колкото и да са набързо нахвърляни и незавършени, аз съм се стремил съзнателно да направя тази книга в целостта й дотолкова негово дело, доколкото е възможно. За нейния характер не трябва да се съди според преобладаващите в съвременния академизъм гледища. Тя е замислена по-скоро като представяне и свидетелство как баща ми е възприемал, в съответното време, една литература, която дълбоко ценеше“, казва за книгата Кристофър Толкин.

Фото: tolkiengateway.net

Свързани заглавия
Излиза недовършена поема на Толкин за крал Артур
„HarperCollins” издава непубликувана поема на Толкин
Толкин – творецът на митологии

„Легенда за Сигурд и Гудрун“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …