Начало / Свят / Вече има литературен индекс на нищетата

Вече има литературен индекс на нищетата

Сканираните от „Гугъл” 8 млн. книги са послужили на изследователи от университета в Бристол да нарисуват икономическата картина на света въз основа на художествената литература, съобщи „Зюддойче цайтунг”. Литературният индекс е създаден на базата на англоезичните книги, излезли между 1929 и 2000 г., и показва икономическото състояние на различните епохи с точност, близка до икономическите показатели за безработицата и инфлацията, които от години са обединени в индекс на нищетата (Misery Index).

В помощ за анализите им е бил т.нар. Ngram-Korpus на „Гугъл”. С него е установена честотата на употреба на ключови думи като страх, радост, мъка, изненада, яд, отвращение. Въз основа на проучването е конструиран „литературен индекс на нищетата” , който показва какви настроения са типични за всяка от изследваните години. Съвпаденията с традиционните икономически показатели се оказали удивителни. Особеното е, че литературният индекс следва икономическия с около 10 години закъснение – колкото е необходимо за преосмисляне и претворяване на всяка една епоха.

„Индексът ни дава икономическата история на Запада”, казва Александър Бентли, ръководител на проекта.  Според него закъснението се обяснява с това, че авторите започват едва в зряла възраст да описват детските си преживявания и спомени.

Така например произведенията от 80-те години на ХХ век дават пълна картина на застоя от 70-те. По същия начин с десетилетие закъснение в книгите са отразени времената след Първата световна война и Голямата депресия в САЩ.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …