Начало / България / Конкурсите на Националния фестивал „Четящият човек”

Конкурсите на Националния фестивал „Четящият човек”

Третото издание на Националния фестивал „Четящият човек” ще се проведе в Бургас от 12 до 15 юни тази година. В рамките на форума ще се проведат  три конкурса – литературен, кулинарен  и фотоконкурс.

Ето ги и тях:

 „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Общи условия
Участниците в конкурса – без ограничения във възрастта – могат да изпращат своите текстове на e-mail адрес festival@dachetem.bg, като освен имената да оставят и контакти за обратна връзка.

Изисквания към текстовете
Текстовете не трябва да са по-големи от една компютърна страница (12 пункта). Жанрове: есе и фейлетон.

Краен срок за получаване
15 май 2014

Определяне на победителите и награди
Във всяка от двете категории ще има по три награди – ваучери за покупка на книги във веригата книжарници „Хеликон” и диплом.

Най добрите творби ще бъдат определяни от компетентно жури, а победителите могат да участват в литературно четене по време на Третия фестивал „Четящият човек” (12 – 15 юни 2014) в Бургас.

Други условия
Участието в конкурса на „Хеликон” „За ползата от нечетенето и вредата от четенето” означава, че авторите са съгласни с условията на конкурса, както и, че техните творби могат да бъдат използвани некомерсиално във визии, за печатни и видео материали, популяризиращи фестивала „Четящият човек”.

Кулинарно състезание, свързано с четенето и художествената литература

Приятелите на добрата книга и изтънчените кулинарни удоволствия трябва да подберат любимите си рецепти, тънко вплетени в сюжетите на известни литературни произведения. Не е задължително те да бъдат детайлно описани като в готварска книга, важното е да са принципно нови и изненадващи за българската маса. А ние ще се погрижим в дните на фестивала един ресторант в Бургас да предлага (например):

Рибена чорба буйябес (bouillabaisse). Джон Ланчестър, „Дългът към удоволствието”.

Баницата на дядо Марто. Александър Дюма, „Двадесет години по-късно”.

Тези от вас, които попаднат в литературното меню на фестивала, ще получат награда – книга – от организаторите и ще бъдат оповестени в информациите.

Изпращайте вашите рецепти (като посочвате книгите, от които са взети) на е-mail адрес festival@dachetem.bg. Краен срок: 15 май 2014.

Фотоконкурсът на  „Хеликон” е  на тема „Детето в страната на книгите”

Общи условия
За участие във фотоконкурса на „Хеликон” „Детето в страната на книгите”, участниците трябва да качат своите снимки на адрес foto.helikon.bg. В конкурса могат да участват само авторски фотографии, независимо дали са направени с фотоапарат или с мобилен телефон. Селектираните творби ще бъдат качвани на страниците на „Хеликон” в интернет: l.helikon.bg  и www.lira.bg, където ще има специална секция „Фотоконкурс „Детето в страната на книгите”.
Изисквания към снимките
•    да отговарят на зададената тема в нейните разнопосочни  аспекти: децата – малки и големи – в чудния свят на книгите.
•    Снимките трябва да са минимум 800х600 пиксела, като ограничение в максималната големина на снимките няма, както и в това дали те ще са черно-бели или цветни.

С колко снимки може да се участва в конкурса

Всеки участник има право да изпрати до 6 от снимки.

Краен срок за получаване на снимките
15 май 2014

Определяне на победителите и награди
Победителите ще бъдат определени след решение на жури, съставено от специалисти в теорията и практиката на репортажната и художествената фотография.

Ще има и специална награда за снимка избрана чрез гласуване на потребителите в сайта на Хеликон и във Фейсбук страницата на Хеликон.

Ще бъдат раздадени следните награди:
•    Първа награда – 500 лева и диплом
•    Втора награда – 300 лева и диплом
•    Трета награда – 200 лева и диплом
•    Награда на потребителите – 200 лева и диплом
Наградите ще бъдат обявени в рамките на Третия национален фестивал „Четящият човек”, който ще се проведе от 12 до 15 юни в град Бургас. Точната дата, място и час ще бъдат обявени своевременно.

Други условия
Участието в конкурса на „Хеликон” „Децата в страната на книгите” означава, че авторите са съгласни с условията на конкурса, както и, че снимките могат да бъдат използвани некомерсиално във визии за печатни и видео материали, популяризиращи конкурса.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

3 Коментари

  1. А резултатите къде и кога можем да видим?

  2. Здравейте, ще обявите ли класирането от конкурсите