Начало / Свят / Градските власти в Япония нападнаха Харуки Мураками

Градските власти в Япония нападнаха Харуки Мураками

Градските власти на селището Накатонбетсу, част от японския остров Хокайдо, нападнаха Харуки Мураками, съобщи newvision.co.ug. Причина за недоволството е пасаж от нов разказ на автора – „Drive my car – men without women“ – който излезе в страната през декември миналата година. Членове на градските власти смятат, че Мураками създава лош имидж на града.

В разказа, който се развива в Накатонбетсу, актьор на средна възраст разговаря с жената, която е негов шофьор. Когато тя хвърля цигарата си през прозореца на колата, актьорът си мисли, че вероятно всички жители на градчето правят така постоянно. Шуичи Такай, ръководител на градската асамблея, заяви, че ще иска обяснение от издателите на Мураками защо са позволили подобен текст да не бъде редактиран.

Такай изтъкна, че в селището се полагат изключителни грижи за чистотата и околната среда и е недопустимо от страна на Мураками да представя действителен град по този начин. Засега няма отговор от писателя или негов представител.

Харуки Мураками е японски писател и преводач, роден през 1949 г. Вестник „Гардиън” го смята за един от най-големите съвременни романисти. Често е обсъждан като претендент за Нобелова награда за литература. Българският читател го познава от творбите му от трилогията „1Q84”, както и „Норвежка гора”, „Кафка на плажа”, „Страна на чудесата за непукисти и краят на света” и др.

Книги от Харуки Мураками тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …