Начало / Автори / Сайт класира най-влиятелните писатели на новото време

Сайт класира най-влиятелните писатели на новото време

Сайтът therichest.com направи класация на петимата най-влиятелни писатели на нашето време. Според  редакторите дигитализирането на четенето, а и на писането, е променило статута на авторите на книги, макар че те все още пазят и романтичния си ореол. Фактът, че те имат все по-голяма аудитория не само заради нарасналите тиражи, електронните книги, но и участието на творенията им в блокбастъри в киното, ги превръщат в едни от най-влиятелните фигури в обществото, които постоянно са в диалог със своите читатели. Класацията е направена на базата на авторите на бестселъри не само в сферата на художествената литература, но и в нехудожествената. Всеки от тях е избран на базата на тежестта, която имат думите им и извън страниците на произведенията им – в блогове, публични речи, есеистика, социални медии. Най-голямо внимание е обърнато на последователите на писателите в „Туитър“.

Според това подреждане Паулу Коелю е пръв с 8,8 млн. последователи. Неговата книга  „Алхимикът“ е абсолютен бестселър с продадени над 40 милиона копия на 71 езика. Бразилецът е много активен в блога си и в „Туитър“, където редовно коментира съвремието и е намерил магически начин да съчетава философията си с кратките форми, изисквани от тези медии. „Животът е като секса – ако искаш да му се насладиш, не бързай“, е един от най-популярните му постове.

На второ място по популярност е англичанинът Стивън Фрай. Той има над 6,5 милиона последователи в „Туитър“, а освен това е актьор, режисьор, продуцент и писател. Правил е интервюта с десетки знаменитости – като се започне от Малкълм Гладуел и се стигне до Лейди Гага. Фрай пише поезия, както и серия от автобиографични четива, в които разкрива борбата си с раздвоението на личността, с която е диагностиран.

Далеч след него е сънародничката му Дж. К. Роулинг с 2,78 последователи.  Приказката, която бившата учителка изживя, след публикуването на „Хари Потър и философския камък“ я изстреляха във висините не само финансово. Роулинг остана в орбита и след публикуването на книги за възрастни – „Вакантен пост“ и излязлата наскоро на българския пазар „Зовът на Кукувицата“ (публикувана под псевдонима Робърт Галбрейт). Само като Галбрейт Роулинг има над 10 000 почитатели в Туитър.

Салман Рушди е четвърти с 668 445 последователи.  Авторът на „Среднощите деца“ има защитата на британското правителство, след като в Иран бе издадена фатва срещу него заради описаното в книгата му „Сатанински строфи“. Той е почетен професор в редица престижни университети. И макар под заплаха, роденият в Индия писател не пропуска да пише в своя „Туитър“, макар че наскоро написа в профила си: „Имам да довършвам книга. Довиждане до след година поне. Беше забавно, дори, когато не беше“.

Пети в класацията е Малкълм Гладуел със 196 909 последователи. Канадският журналист  не е толкова активен в социалните медии, но статиите, с които става известен още от времето, когато стартира във „Вашингтон пост“.Всичките му книги – от първата– „Повратна точка“ до последната „Давид и Голиат“ са абсолютни бестселъри в цял свят. Той се прочу и като лектор на най-различни форуми, а част от лекциите му са включени в излязлата наскоро у нас „Какво видя кучето“.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …