Начало / Свят / Откриха 24 неизвестни творби на Василий Шукшин

Откриха 24 неизвестни творби на Василий Шукшин

Служители на Алтайския държавен университет, базиран в Барнаул, са намерили 24 неиздавани творби на Василий Шукшин, съобщиха руските медии. Екипът от филолози, воден от Дмитрий Марин, са открили и автографи, работни бележки, писма и документи, свързани с творчеството и личния живот на известния писател и режисьор.

Най-ценната находка на алтайските учени се смята откриването на сценария на филма „Одни” („Сами”).  Новооткритите материали се подготвят за публикуване. През юли, когато се навършват 85 години от рождението на Шукшин, ще бъдат публикувана колекция от 9 девет тома с негови произведения. Откритите от алтайските филолози творби и документи също ще бъдат отпечатани.

Василий Шукшин  е руски писател, сценарист, киноактьор и режисьор, роден на 25 юли 1929 г. в село Сростки, Бийски район, Алтай, Русия. Баща е сред жертвите на Сталинските репресии през 1933 г. След като е демобилизиран от армията заради болест, Василий Шукшин успява да се за пише във Всерусийския държавен кинематографичен институт в Москва. През 1960 г. се дипломира като режисьор. Като студент се снима и публикува първите си разкази.
Първата му книга  – „Селски жители” излиза през 1963 г. По същото време той вече работи като режисьор в киностудията „Максим Горки” и снима по собствен сценарий.  През 1974 г. е поканен като актьор за една от главните роли във филма на Сергей Бондарчук „Те се сражаваха за Родината”. По време на снимките по река Дон Шукшин умира внезапно.  Погребан е в Москва.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …