Начало / България / Конкурсът, посветен на Станка Пенчева, ще има второ издание

Конкурсът, посветен на Станка Пенчева, ще има второ издание

Тази година ще се проведе второто издание на националния конкурс „Дървото на живота”, посветен на поетесата Станка Пенчева. Инициативата е включена в културния календар на община Стралджа, съобщи yambolnews.ne t. Тази година се отбелязва 85-годишнината на известната поетеса.

Първото издание на конкурса се проведе през есента на 2012 г. Целта е да се стимулира творческия потенциал на българските поети и писатели.

Станка Пенчева е родена на 9 юли 1929 г. в Сливен. В родния си град завършва средното си образование. Първите и стихове са отпечатани  в детския вестник „Изгрев“ през 1941-1942 г. Завършва руска филология в Софийския университет и се свързва с младежките литературни среди. Започва работа в литературната редакция на Българското национално радио (1951-1955) През същата година излиза първата ѝ стихосбирка „Пълнолетие“.
Работила е в литературното списание „Септември“ (1959-1975) и в списание „Отечество“ (1975-1986). Освен поезия публикува публицистика и преводи, главно от руски език. Автор е на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, беларуски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украински, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Има издадени стихосбирки на грузински език.

Свързани заглавия
Победителите от първия национален конкурс „Дървото на живота”
Стартира национален литературен конкурс „Станка Пенчева”

Книги от Станка Пенчева тук

Прочетете още

hoopoe1

Рисуваните думи на Изтока

Всяка буква е свещена Калиграфията е смятана за най-висша форма на изкуство в страните от …