Начало / Свят / Анонимен колекционер купи „Часословът на Ротшилд“ за 13,6 млн. долара

Анонимен колекционер купи „Часословът на Ротшилд“ за 13,6 млн. долара

Часословът, принадлежал на семейство Ротшилд, бе продаден от акционната къща „Кристис“ (Christie`s) в Ню Йорк за 13.6 млн. долара, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Книгата  беше изложен на търга „Изкуството на Ренесанса“, който се провежда в рамките на седмицата на търгове на произведения на старите майстори. Не се разкрива името на сегашния му собственик. Този часослов е създаден около 1505 г. за един от благородниците от холандския императорски двор. През XIX век той се оказва в знаменитата колекция на бароните Албърт и Натаниел Ротшилд, а през 1999 г. заедно с тази колекция е бил продаден на търг в Лондон за рекордната цена от 13.4 млн. долара.

Този път организаторите на търга се надяваха да получат за книгата от 150 страници цена от порядъка на 12 – 18 млн. долара. Часословът е илюстриран с миниатюри на известни майстори живописци като Жерард Хоренбоут, Жерар Давид, Александър и Симон Бенинги. Хоренбоут през 1515 г. става придворен художник на Маргарита Австрийска. „Часословът на Ротшилд се отнася към ръкописните книги, създадени между 1490 и 1520 г. от фламандски майстори по поръчки на чуждестранни клиенти и представители на Хабсбургската династия. Той се отличава с изящни миниатюри и високо качество на пергамента, заяви ръководителят на отдела за изкуство на ХlХ в. и творчеството на Старите майстори в „Кристис“ Николас Хол.

Часослов е богослужебна книга, която съдържа псалми, молитви, песнопения и др. текстове от дневния богослужебен кръг, извън текстовете на светата литургия, които са в Служебника. Получава името си по часовете на църковната служба, които съдържа.

Свързани заглавия

Между 12 и 18 млн. долара за книга на фимилията Ротшилд

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …