Начало / Свят / Между 12 и 18 млн. долара за книга на фимилията Ротшилд

Между 12 и 18 млн. долара за книга на фимилията Ротшилд

Книга с молитви, която е била притежание на династията еврейски банкери Ротшилд, ще бъде изложена на търг, съобщи британският „Телеграф“. Очаква се нейната цена да бъде между 12 и 18 милиона долара. Книгата се смята за шедьовър от епохата на Ренесанса и един от най-съвършените фламандски ръкописи. Търгът ще бъде в Ню Йорк, организиран от аукционната къща „Christie’s“.

Историята на артефакта е интересна. Годината на създаването му не е известна, но като се има предвид, че съдържа илюстрации на големите фламандски художници Жерар Хоренбо и Симон Бенинг, се предполага, че книгата е създадена около 1505-1510 г.

През XVI век, книгата е била притежание на династията Вителсбах, след което е предадена на библиотека в Хайделберг. Напуска библиотеката през 1623 г. и пътя й се губи до 1868 г., когато с нея се сдобива фамилия Ротшилд във Виена. Отнета им е през 1938 г. от нацистите. След края на Втората световна война, Ротшилдови водят дълги дела с австрийското правителство, в опит да си върнат книгата с молитви. Те успяват да си я вземат чак през 1999 г.

Впоследствие е изложена на търг в аукционна къща „Christie’s“ в Лондон, където е продадена за над 13 милиона долара на европейски колекционер. Сега книгата ще бъде изложена на търг отново, като се очаква цената й да бъде дори по-висока.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …