Начало / Свят / Писателят Андрей Курков: Европа изостави Украйна

Писателят Андрей Курков: Европа изостави Украйна

Украинският писател Андрей Курков изрази мнение, че Европа е изоставила неговата страна. Потърсен от британския „Гардиън” Курков призова ЕС към повече солидарност към Украйна, която е в много тежък момент. Според него режимът в страната става все по-репресивен, нарушавайки фундаментални човешки права.

„На път сме да влезем в ера на политически затворници. Всичко е въпрос на дни. Със сигурност Европа е изоставила Украйна. Америка се интересува повече от добрите взаимоотношения с Владимир Путин, френският президент се вълнува повече от собствените си проблеми. С изключение на президентите на Полша и Литва никой не взема случващото се в Украйна на сериозно”, коментира Курков.

Курков цитира изявление на украинския отдел на международната организация „ПЕН-клуб”, според която държавата е преминала границата от полуавторитаризъм към абсолютна диктатура. Авторът допълни, че е особено притеснен и от отношението на полицията към местните журналисти. Той отбеляза, че не само техните карти са игнорирани, но се чупи тяхна екипировка, а те са задържани и бити.

„Молим нашите колеги по света, не само да изразят подкрепа и солидарност към украинските писатели и журналисти, но и към народа. Мобилизирайте демократичните си общности и увеличете натиска към правителствата да заемат по-твърда позиция срещу режим, който води страната ни единствено към насилие и кръвопролития. Молим за позиция срещу режим, който нарушава човешките права, дори най-фундаменталните – правото на живот и свобода”, пишат Курков и колегите му в съобщение на украинския отдел на „ПЕН-клуб”.

Андрей Курков е украински писател, роден през 1961 г. Има публикувани както книги за възрастни, така и детски произведения. Творчеството му се характеризира с черен хумор и сюрреализъм. Негови творби са преведени на 25 езика. На български са преведи „Смъртта на непознатия”, „Законът на охлюва”, „Добрият ангел на смъртта” и „Последната любов на президента”.

Свързани заглавия
Писателят Юрий Андрухович: В Украйна масово се извършват престъпления срещу човечеството

Книги от Андрей Курков тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …