Начало / Свят / Забравена пиеса от Лопе де Вега е открита в Испания

Забравена пиеса от Лопе де Вега е открита в Испания

Забравена 400-годишна романтична комедия на испанския драматург Феликс Лопе де Вега, която никога не е била публикувана, беше намерена в Испанската национална библиотека, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Ръкописът на пиесата „Mujeres y Criados“, създаден през ХVІІ век, е открит в архивите на Националната библиотека от Алехандро Гарсиа Рейди, член на изследователската група „Лопе де Вега“ в университета „Аутома” в Барселона.  Непубликуваният досега труд е с обем 56 страници и може да се види онлайн на сайта bdh.bne.es. По-късно тази година, за пръв път от написването й през 1614 г., пиесата ще се играе в испанските театри „Фондация Златен век“.

Пиесата, написана от Лопе де Вега в пика на театралната му кариера, разказва историята на две сестри в Мадрид, Виоланте и Лусиана и техните тайни любовници Кларидан и Теодоро, единия сервитьор, а другия секретар на някой си граф Просперо. Усложненията настъпват, когато на сцената се появяват двама нови ухажори на дамите. Самият граф Просперо започва да преследва Лусиана, а заможният дон Педро ухажва Виоланте, ползвайки се с одобрението на баща й.

„Тази комедия успява да достигне до съвременната публика. Някои от сцените са по-подходящи за водевил – театрален жанр, чиято механика и ритъм все още са популярни. Много от тях носят характерна сложност, типична за театралната пиеса от Златния век, което на свой ред е доста обещаващо“, коментира Гарсиа Рейди, асистент в университета „Сиракуза” в Ню Йорк.

Лопе де Вега е включил пиесата в списък с творбите си от 1618 г., който е смятан за безвъзвратно загубен.

„Това е много важно откритие“, каза Алберто Блекуа, директор на изследователската група към университета в Барселона.

Испанската Национална библиотека е придобила ръкописа през 1886 г., когато е купила библиотеката на Осуна.

„Отсъстващият си е вкъщи“ от Лопе де Вега тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …