Начало / Свят / Джордж Клуни и Мат Деймън блестят в адаптация на „Пазители на наследството“ от Робърт Едсел

Джордж Клуни и Мат Деймън блестят в адаптация на „Пазители на наследството“ от Робърт Едсел

В кината в САЩ предстои да излезе филмът по нехудожественото произведение на Робърт Едсел, „Пазители на наследството“. Едноименната прожекция е режисирана от Джордж Клуни, а освен самия той, в актьорския състав са още Мат Деймън, Джон Гудман, Бил Мъри, Кейт Бланшет и др. Световната премиера на адаптацията на книгата на Едсел е на 7 февруари. По кината у нас филмът трябва да тръгне от 21 февруари.

Действието се развива по време на Втората световна война. Адолф Хитлер унищожава най-различни произведения на изкуството. Група историци и музейни уредници се обединяват, в опит да спасят Европа от разрушаването на хиляди години културна история. Творбата проследява 11 месеца от тяхната невъзможна мисия.

Робърт Едсел е американски писател и бизнесмен, роден през 1956 г. Той е автор на нехудожествените творби „Пазители на наследството“ и „Saving Italy: The Race to Rescue a Nation’s Treasures from the Nazis“. Едсел е основател и президент на фондацията „Monuments Men Foundation“, чиято цел е опазване на произведения на изкуството. Именно тази фондация предоставя два фотографски албума с доказателства затова как Третият райх е унищожавал културни богатства, за което получава Национален медал за хуманитарни науки през 2007 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш.

Трейлър на филма тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …