Начало / България / „Българските освобождения. Изгубените поуки“ на Румен Данов с премиера във Военния клуб (обновена)

„Българските освобождения. Изгубените поуки“ на Румен Данов с премиера във Военния клуб (обновена)

Книгата на Румен Данов „Българските освобождения. Изгубените поуки“ ще бъде представена на 27 януари, понеделник, от 18 ч в столичния Военен клуб, а не в  книжарница „Хеликон-България”, съобщи издателство „Ера“.

Румен Данов е известен икономист, журналист и политик. Депутат е от СДС във ВНС. Бил е зам.-председател на първата Комисия за досиетата. съветник по националната сигурност на президента Желю Желев. Данов е един от „бащите” на демокрацията, активен участник в събитията преди и след 1989-а. Днес, 25 години по-късно, ковчежникът на държавните тайни за първи път проговаря за илюзиите, митовете и неудобните истини на прехода.

„Българските освобождения” е разказ за Третата българска държава, за нейните възходи и падения, разгледани през призмата на 1878-а, 1944-а, 1989-а. И трите „освобождения”, както ги нарича авторът, предизвикват радикални обрати – сменя се статутът на собствеността, сменят се политическите елити, сменят се идеологическите и нравствените ценности. След петте века на османско затишие махалото на историята така разлюлява българина, че през две-три поколения го захвърля в екстремни водовъртежи.

Данов обяснява и защо преходът в България е по-различен от страни като Полша, Чехия и Унгария. Защо и днес продължаваме да се делим на русофили и русофоби? Защо не осмисляме поуките от това безумно разделение? Защо все призраците на комунизма ни пречат, след като те отдавна са в музея на мадам Тюсо?

„Българските освобождения. Изгубените поуки“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …