Начало / Свят / „12 години в робство“ взе поредна награда

„12 години в робство“ взе поредна награда

Историческата драма „12 години в робство” на режисьора Стив Маккуин спечели поредната си награда – тази на Гилдията на американските продуценти, съобщиха световните информационни агенции. Филмът получи и 12 номинации за „Оскар”.

Една от причините за успеха на лентата е сценарият, базиран на едноименните мемоари на Соломон Нортъп, публикувани за първи път през 1853 г. Чернокожият Нортъп е роден в Ню Йорк през 1808 г. През 1841 г. е отвлечен във Вашингтон и е продаден в робство. Успява да се спаси едва през 1853 г. и наскоро след това публикува мемоарите си.

„12 години в робство” излиза малко след легендарната книга „Чичо Томовата колиба” (1852 г.). Романът на Хариет Бичър Стоу допълнително увеличава популярността на историята на Нортъп. Веднага след публикуването й от книгата на Нортъп са продадени 30 000 броя, които я правят бестселър за тогавашните стандарти.

Спомените на Нортъп имат и историческа стойност – той дава информация за пазара на роби, особено във Вашингтон и Ню Орлеанс. В края на ХІХ в. „12 години в робство” излиза отново, след което е позабравена. Едва през 60-те години на ХХ век, когато борбата за граждански свободи достига своя пик в САЩ, интересът към нея е подновен и тя е преиздадена през 1968 г.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …