Начало / Автори / 141 години от рождението на нобелиста Йоханес Йенсен

141 години от рождението на нобелиста Йоханес Йенсен

Днес, 20 януари, се навършват 141 години от рождението на Йоханес Йенсен. Той е датски писател, поет и есеист. Носител е на Нобелова награда за литература за 1944 г. Смятан е за първия голям датски автор на ХХ век. Най-популярен е историческия му роман „Kongens Fald”, считан за основен в датската литература.

Йенсен е роден във Фаршо, Северна Дания. Той е син на ветеринарен хирург. Докато учи медицина в университета в Копенхаген, пише, за да финансира обучението си. Следва 3 години, след което решава да се посвети изцяло на литературата. Първото му произведение е сборника с разкази „Himmerland Stories”.

През 1900-1901 г. пише най-известната си книга, „Kongens Fald”. Тя е исторически роман, базиран на историята на крал Кристиан II, който управлява земите на Дания, Норвегия и Швеция между 1513 и 1523 г. Пише още поезия и философия на еволюцията. Известен е сборникът му със строфи „Digte 1906”.

Подобно на своя сънародник Ханс Кристиан Андерсен Йенсен пътувал много. Сред авторите, повлияли неговото творчество особено силно, е Уолт Уитман. В по-късен етап от своята кариера Йенсен публикува и трудове в сферата на биологията и зоологията, като се опитва да затвърди част от идеите на Чарлз Дарвин.

Представяме ви няколко цитата от Йенсен, публикувани в quotesrain.com.

„За половин век в сферата на литературата, аз се опитвам да въведа в нея философията на еволюцията и да накарам моите читатели да мислят от гледна точка именно на еволюцията”.

„Дълбокият анализ на проблемите на еволюцията е в основата на моята проза”.

„В продължение на много години се занимавах с журналистика, писах стати и хроники за ежедневници, без да се присъединя към персонала на нито един вестник”.

„Знанието в сферата на природните науки, които аз получих в хода на изследванията си в  сферата на медицината, ботаниката, зоологията, физиката и химията, беше решаващ фактор за определянето на тенденциите в моята литературна работа”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …