Начало / Свят / Норвежката национална библиотека пусна безплатни книги онлайн, ще компенсира автори и издатели

Норвежката национална библиотека пусна безплатни книги онлайн, ще компенсира автори и издатели

Националната библиотека на Норвегия пусна безплатни книги онлайн, съобщи британския „Телеграф”. По нов, иновативен проект 135 000 заглавия, защитени от законите на авторското право, са достъпни безплатно в интернет пространството. Самата библиотека ще се погрижи да плати на автори и издатели, за да не пострадат те от инициативата. Условието е творбите да са излезли преди 2000 г. и да се вземе съгласието на тези, които държат правата.

Шефът на Норвежката национална библиотека Вигдис Скарщайн обяви, че проектът е уникален по рода си. Библиотеката е подписала договор с компанията „Kopinor”, която играе ролята на чадър, представлявайки автори и издатели пред 22 организации. За всяка дигитализирана страница библиотеката ще плаща на „Kopinor”, която ще разпределя приходите към заинтересованите страни.

Така книги, защитени от закона за авторското право, който важи 70 години след смъртта на даден писател, са достъпни безплатно за читателите. Сред тях са произведения на Ю Несбьо, Стивън Кинг, Кен Фолет, Джон Стайнбек, Кнут Хамсун и др. Произведенията могат да бъдат видени на сайта bokhylla.no. Книгите могат да бъдат четени от ограничен брой потребители и не могат да бъдат теглени.

До момента проектът не вреди на продажбите в книжарниците, напротив. Някои позабравени книги отново привличат вниманието на читателите. Тези от тях, които не са успели да прочетат книгата онлайн заради ограниченията, често си я купуват. Крайната цел е да бъдат дигитализирани 250 000 книги.

Книги от Стивън Кинг тук

Книги от Кнут Хамсун тук

Книги от Ю Несбьо тук

Книги от Кен Фолет тук

Книги от Джон Стайнбек тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …