На фокус
Начало / България / Книга с анализи на протестите през 2013 г. излиза до дни

Книга с анализи на протестите през 2013 г. излиза до дни

Сборник с анализи и позиции в българските печатни и онлайн медии прави обзор на най-актуалната тема през изминалата година: протестите. „#Протестът“– със съставители Даниел Смилов и Леа Вайсова, засяга първите месеци от започналия на 14 юни протест срещу правителството на Пламен Орешарски и 42-то Народно събрание, като обхваща периода средата на юни–началото на септември 2013 г. Това е първата книга на „Изток-Запад” за новата година, която до дни ще бъде в книжарниците.

Подбраните от съставителите Даниел Смилов и Леа Вайсова текстове са от водещи вестници и информационни сайтове. С „#Протестът“ съставителите целят да създадат прегледност относно „структурните позиции и актьорите, които ги произвеждат и заемат“, в българското публично пространство. Средството, чрез което Смилов и Вайсова артикулират позициите, е „даването на думата“ на самите актьори, но по начин, по който гласовете им вече не са разпръснати из множеството медии, а „са събрани на едно място, в една книга“. Вайсова и Смилов изрично подчертават, че не претендират да са обхванали случилото се в пълнота, но поне „щрихите на основното“. Те коментират книгата и нейната поява на бял свят така: „Постигането на прегледност в „мътни времена“ е рефлексивно усилие да разберем по-добре себе си, собственото си общество, сега. Решихме, че е важно тя да излезе сега, преди да има „развръзка“ и преди политическата пропаганда или историческата дистанция да са обективирали една или друга картина на събитията.“


„#Протестът“ съдържа богат снимков материал, дело на Боряна Роса, Васил Гарнизов, Гергана Динева, Диана Попова, Димитър Дилков, Калин Серапионов, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Стоян Дечев, Цочо Бояджиев, както и някои снимки от Facebook.

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …