Начало / Свят / Георгиос Сеферис печели единодушно Нобеловата награда през 1963 г.

Георгиос Сеферис печели единодушно Нобеловата награда през 1963 г.

Шведската академия отвори архива си за дебата около кандидатите за Нобеловата награда за литература през 1963 г. Както е известно, информацията за лауреатите се пази в тайна 50 години.

Нобелистът през 1963 г. е гръцкият поет Георгиос Сеферис. Тогава са номинирани 80 автори, от тях 22-ма за първи път. Сред кандидатите са президентът на Франция Шарл дьо Гол, както и германската поетеса Нели Закс. Комитетът отсява кандидатите до 6-ма. Това са Сеферис, англо-американският поет У.Х. Одън, чилиецът Пабло Неруда, ирландецът Самюъл Бекет , японецът  Юкио Мишима и датският романист Аксел Сандемусе.

Всички членове на комитета гласуват единодушно за Сеферис, като един от тях призовава към по-позитивно отношение към Бекет в бъдеще. Тогавашният секретар Йостерлунд изразява съмнение, че творчеството на Бекет отговаря на идеалистичните изисквания на Шведската академия. За Мишима, един от дебютните кандидати, се взима решение, че творчеството му все още не може да се предпочете пред това на другите четирима кандидати от Япония. Що се отнася до Сандемусе, единодушно се гласува, че той още не заслужава високото отличие.

Сеферис печели, след като е номиниран за трети път – първите два пъти са през 1955 и 1961 г.

„Аргонавти“ от Георгиос Сеферис тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …