Начало / Любопитно / 5 урока за живота от „Спасителят в ръжта“

5 урока за живота от „Спасителят в ръжта“

Само преди дни се навършиха 105 години от рождението на Дж. Д. Селинджър. По този повод сайтът huffingtonpost.com ни представя 5 урока за живота, които можем да научим от неговата класика „Спасителят в ръжта“.

1. Не сте сами в разочарованията си. Холдън Колфийлд прекарва по-голямата част от времето, като се оплаква. Това го прави дразнещ персонаж. Но неговите разочарования от другите показват на читателя, че те не са единствените с проблеми, били те големи или незначителни.

2. Социалното благоприличие не винаги е фалшиво. Холдън често определя поведението на хората като фалш. Той обаче чувства, че трябва да се държи спрямо социалните норми. Има причина за тяхното съществуване.

3. Добрата литература може да направи чудеса за вас. Главният герой е запален читател. Макар да не се определя за особено начетен, той чете за удоволствие и за него няма нищо по-приятно от дълга хубава книга.

4. Да пораснеш означава да насочиш яда си към нещо продуктивно. Г-н Антолини учи Холдън, че трябва да използва яда и разочарованието си, за да върши нещо продуктивно. Той трябва да вземе пример от тези, които са имали подобни на неговите проблеми, но са се справили с тях и са постигнали успех.

5. Красотата е рядкост и трябва да се пази. Макар Колфийлд да е бесен на другите, той цени високо своите близки и взаимоотношенията си с тях, особено с по-малката си сестра. Той цени също книги и музеи като инструменти за запазвана на специални и важни моменти.

Свързани заглавия
Диагнозата на Холдън Колфийлд според съвременен психиатър
Холдън Колфийлд на Селинджър в нова книга

„Спасителят в ръжта“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …