Начало / България / Разговор по книгата „Детство и интелектуална история у възрожденските автори” в СУ

Разговор по книгата „Детство и интелектуална история у възрожденските автори” в СУ

Софийски литературоведски семинар Културен център на Софийски университет организира представяне и разговор по книгата на Mария Калинова „Детство и интелектуална история у възрожденските автори”. Темата е „Наследството на Възраждането и българските интелектуалци”.

Събитието ще се състои на 10 януари от 18 ч в Нова конферентна зала Ректорат, СУ.  В семинара ще участват Тодор Христов, Яни Милчаков, Еньо Стоянов и Камелия Спасова.

Разговорът е посветен на желанието да се търси метаниво, онази дистанция, която да сговори и синхронизира „късите“ авторитети на Българското възраждане, както и на възможността да се мисли за една по-обхватна, трансисторическа и транскултурна рамка, в която да се впишат българските интелектуалци.
Тези сложни завои и перипетии са подхванати в книгата на Мария Калинова „Детство и интелектуална история у възрожденските автори“ (Изд. „Литературен вестник“, София, 2012), тръгвайки от една възрожденска утопия за живеенето в „яв“, на открито и отворено, не на сън, а на яве и наистина. Явът като че ли е самата публичност, в която възрожденския интелектуалец – привидно възрастен, а с разсъдък на дете, ще излезе извън „проходилката“ и ще се научи да ходи и говори, с всичките просвещенски конотации, които се влагат в тези човешки дейности.

Дали, когато разговаряме за това наследството на Възраждането, става дума за провал? И какви травми и временни решения произтичат от провала? Или става дума за една недовършена мисъл, която намира завършека си във всяко едно българско съвремие?

„Детство и интелектуална история у възрожденските автори” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …