На фокус
Начало / Любопитно / 10 факта, които може и да не знаете за „Коледна песен”

10 факта, които може и да не знаете за „Коледна песен”

„Коледна песен” от Чарлс Дикенс е може би най-значимата творба за коледните празници. Скоро класическата новела навърши 170 години. По този повод ви представяме 10 малко известни факта за произведението, публикувани в mentalfloss.com.

1. Идеята за „Коледна песен” хрумнала на Дикенс през октомври 1843 г. Той говорил на събитие, организирано от „Manchester Athenaeum” – организация, чиято мисия била развитие и разпространение на знанието. Писателят говорил редом с младия Бенджамин Дизраели, който впоследствие станал премиер на Обединеното кралство. След събитието идеята осенила автора.

2. През октомври Дикенс се мотивирал и писал неспирно 6 седмици, за да може творбата да е готова за Коледа. Тя влязла в книжарниците на 17 декември и веднага станала бестселър.

3. Дикенс е първия известен писател, който прави публично четене на своя книга. Става въпрос именно за „Коледна песен”. Събитието се състои в Бирмингам пред 2 000 души, 10 години след публикуването на новелата.

4. Когато четял публично книгата си, Дикенс обичал също и да играе. Той късал страници от копието, разменял местата на сцените и използвал изразителни жестове. Така превръщал четенето в театрален монолог.

5. Ръкопис на „Коледна песен”, набиран на хартията лично от Дикенс, се съхранява в обществената библиотека „New York Public Library”.

6. Дикенс посещава Америка за турнета два пъти. Вторият път – през Коледа на 1867 г. – той чете в „New York Public Library” и „Steinway piano hall”. Хората правят къмпинги в снега, за да са сигурни, че ще си набавят билети. Турнето осигурява на автора 19 000 паунда, които отговарят на 1,4 милиона днес.

7. Когато е на 32 години, Марк Твен бил на събитие на Дикенс в Ню Йорк. Твен изобщо не се впечатлил, като според него в изпълнението нямало сърце и чувство.

8. В дните, в които имал публично четене, Дикенс пиел по две супени лъжици ром със сметана за закуска, след това пинта шампанско с чай, а половин час преди да излезе на сцената – сурово яйце разбито с шери. Пиел чай в почивките. Преди лягане изяждал паница със супа.

9. Първата и последната изява на Дикенс в публичното четене е на „Коледна песен”. Здравословното му състояние го кара да спре да чете на сцена.

10. Последният известен автор, който е чел публично „Коледна песен”, е Нийл Геймън.

„Коледна песен“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Джеймс Патерсън свали Гришам от върха

The 20th Victim е писана съвместно с Максим Паетро 73-годишният майстор на трилъра осребрява името …