Начало / Свят / Увеличава ли се цензурата на книги в САЩ?

Увеличава ли се цензурата на книги в САЩ?

Тази седмица от компанията „Kids’ Right to Read Project“ съобщиха, че броят на оплакванията и опитите за премахване на книги от училищните програми или библиотеки се е увеличил с 53% през 2013 г., пише „Лос Анджелис Таймс“. „Kids’ Right to Read Project“ е организация, която следи за прояви на цензура. Тя работи съвместно с Американската фондация на книготърговците, Асоциацията на американските издатели и Национална коалиция срещу цензурата.

Акейша О’Конър, ръководител в „Kids’ Right to Read Project“, заяви, че не може да се намери точно обяснение, но се вижда тенденция на негативни нагласи към цветнокожи автори като Шърман Алекси, Тони Морисън и Алис Уокър. Също така често има оплаквания срещу книги, поставящи въпросите за различия в расите и сексуална ориентация.

Последният случай, в който организацията се намесва, е от този месец – те принудиха училище да върне в библиотеката си „Bless Me, Ultima“ от Рудолфо Аная.

„Дали случващото се е резултат на увеличаваща се цензура в страната, все още не може да се каже. Но има моменти, в които има половин дузина оплаквания срещу книги в рамките на едва няколко седмици. Човек започва да се пита до къде ще доведе това“, коментира О’Конър.

„Kids’ Right to Read Project“ припомня решение на Върховния съд от 1948 г., което гласи, че „всеки опит за елиминиране на материал, чиято оценка е субективна, ще разкъса на парчета обществените училища. Нищо няма да се случи освен деградация на училищната система“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …