Начало / Автори / Дийн Кунц за книгите и четенето

Дийн Кунц за книгите и четенето

Дийн Кунц, един от майсторите на ужаса, засне кратък клип за издателството „Random House“. В него той говори за ролята, която книгите са изиграли в неговия живот. Кунц споделя, че когато е бил дете, не е имало книги в къща на родителите му – те смятали, че те са начин да си губиш времето. Това обаче не го спира да стане запален читател. Кунц казва, че книгите са му показали, че може да избира бъдещето си. Ето какво коментира писателят в клипа, публикуван в канала на издателството във видео търсачката „YouTube“ и huffingtonpost.com.

„Когато бях дете, нямаше книги в къщи. Те бяха считани за загуба на време. Бях на около 8, когато започнах да си взимам детски книги от библиотеката. Много бързо напреднах и се насочих към художествена проза за възрастни. Бях прочел всички младежки книги в местната библиотека, докато станах на 13. Библиотекарят ми каза, че политиката на библиотеката не позволява да взимам книги за възрастни, преди да стана на 16, но ще ме пусне. Когато бях дете, книгите бяха две неща за мен. Едното беше бягство, защото къщата, в която живеех, не беше приятно място. Имаше много викове, писъци, насилие. Аз просто се заключвах с книга и изгубвах себе си в нея. Другото е, че видях, че имам избор. Бях на около 10, когато осъзнах, че моят живот може да бъде различен от това, което виждам вкъщи. Книгите ми показаха, че има много начини, по които да живееш живота си. Това ми помогна да разбера, че наистина не искам да живея по този начин и трябва да намеря как да избягам и да живея живот, който е поне малко по-добър от този, който беше избрал баща ми“.

Клипа можете да видите тук

Дийн Кунц е американски писател, роден през 1947 г. Пише в жанровете трилър, ужаси, мистерия и сатира. Преди да стане писател, работи като учител. Като малък е малтретиран от баща си и това продължава да оказва влияние върху творчеството му. Нееднократно негови романи са оглавявали бестселър листи. Много негови книги са преведени на български, сред тях „Черен лед”, „Съпругът”, „Брат Од”, „Пророчество” и др.

Книги от Кунц тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …