Начало / България / Оля Стоянова и Йордан Ефтимов си поделиха наградата „Иван Николов”

Оля Стоянова и Йордан Ефтимов си поделиха наградата „Иван Николов”

Оля Стоянова и Йордан Ефтимов са носителите на наградата „Иван Николов”, съобщи dnevnik.bg. За първи път тя се дава на двама автори едновременно за новите им стихосбирки „Улица „Щастие“ („Жанет 45“) и „Сърцето не е създател“ („Смол стейшънс прес“). Те си поделиха и премията от 10 000 лв. Наградата се дава от издателска къща „Жанет 45“ за седми път.

Оля Стоянова, която преди дни спечели и награда „Николай Кънчев”, заяви на церемонията в четвъртък вечерта, че поезията е възможност да се каже всичко, без да се крещи.

„Пожелавам на наградите „Иван Николов“ да смущават обществото и да създават още повече дискусия около поезията“, каза Йордан Ефтимов.

Журито в състав Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов заяви, че номинираните тази година са били изключително равнопоставени, а като обща тенденция отличи „граничещия с документалистиката умерен и обран лиризъм“.

Награди от по 1000 лв. за постиженията си получиха Иво Рафаилов за „Изброими изкушения“ („Пергамент“) и Крум Филипов за антологията си „Воден знак“ („Жанет 45“). Беше излъчен късометражен филм Филипов, посветен на лауреатите на наградата Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Методиев, Вера Мутафчиева, Николай Кънчев, Калина Ковачева.

Фото: Яница Радева

Книги на Оля Стоянова тук

Книги на Йордан Ефтимов тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …