Начало / Свят / Учреден е нов ирландски приз на стойност 150 000 евро

Учреден е нов ирландски приз на стойност 150 000 евро

Съветът на изкуствата в Ирландия учреди нов литературен приз на стойност 150 000 евро, съобщи thebookseller.com. „Laureate for Irish Fiction“ ще отдава почит на ирландски писател, автор на художествена проза. Наградата ще се дава от университетите „University College Dublin“ и „New York University“, а медиен партньор е вестник „Irish Times“.

Получателят ще бъде ирландски писател, който е има признание както в родината си, така и по света. Целта е да се промотира ирландската литература и да се привлича вниманието на широката общественост към нея. Всеки избран ще има мандат от 3 години, през които ще трябва да преподава творческо писане в споменатите университети, както и да участва в няколко големи литературни събития.

Процесът по избиране на номинациите ще започне в най-скоро бъдеще, като първия получател на отличието ще бъде посочен през 2014 г. Те ще бъдат координирани между Съвета на изкуствата, ключови фигури в литературната общност на Ирландия и други държавни организации. Журито, което ще избере победителя, ще включва членове от Съвета на изкуствата, известен американски и ирландски писател, както и представители на университетите „University College Dublin“ и „New York University“ и „Irish Times“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225048_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 септември – 20 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Танцувай с мен от Сюзън Елизабет Филипс 2. Живот в скалите от …