Начало / България / Биографията на рака излиза до дни на български

Биографията на рака излиза до дни на български

Биография на рака предстои да излезе на българския книжен пазар, съобщи „Изток-Запад”. „Императорът на всички болести“  на онколога д-р Сидхарт Мукхърджи му донесе престижната награда „Пулицър” за 2011 г. В книгата си Мукхърджи прави опит да проникне в духа на безсмъртната болест, да разбере природата й и да разгадае нейните механизми. Същевременно онкологът повдига наболелия въпрос: Възможно ли е да изкореним рака от телата си и от обществото ни завинаги?

Главни герои в книгата са Сидни Фарбър – бащата на съвременната химиотерапия, който случайно открил, че един витаминов аналог е мощно противораково средство, и започнал да мечтае за универсално лекарство срещу рака, и Мери Ласкер – легендарната американска бизнесдама и общественичка, известна като „добрата фея“ на онкологията, която помогнала кампанията против рака да прерасне в национална през миналия век в САЩ.

Мукхърджи охарактеризира книгата като:

„летопис на войната с един безформен, безсмъртен и всепроникващ враг. В тази война има победи и поражения, кампания след кампания, героизъм и арогантност, и както във всяка война – ранени, обречени, забравени, загинали. В крайна сметка ракът наистина ни се разкрива като „императора на всички болести, царя на страданията“, както е написал един хирург през ХІХ век…“

Самият Мукхърджи е американец от индийски произход, роден през 1970 г. в Ню Делхи, Индия. Завършва Станфордския университет, Оксфордския университет (където прави докторантура по причиняващи рак вируси) и Харвардското медицинско училище. Специализирал е онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и е практикувал в Масачузетската многопрофилна болница. Работи в Колумбийския университет като преподавател, учен и практикуващ онколог в Медицинския център на университета. Има публикации в „Нейчър“, „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“, „Нурон“ и „Джърнъл ъф Клиникъл Инвестигейшън“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232808_b

Вълшебникът на илюстрациите Чарлз Сантор с поредна книжка за деца

Поредната книжка за деца след „Плюшеното зайче“ и „Нощта преди Коледа“ с прекрасни илюстрации на …