Начало / Критика / Могат ли проблемите на „Barnes & Noble“ да помогнат на малките книжарници

Могат ли проблемите на „Barnes & Noble“ да помогнат на малките книжарници

Възможно ли е проблемите, които застигнаха голямата книготърговска фирма „Barnes & Noble“, да помогнат на малките книжарници? Над този въпрос разсъждава Дани О. Сноу в текст, публикуван в indiereader.com.

Сноу пише, че до преди 10 години „Barnes & Noble“ бяха в отлично състояние, като най-голямата книготърговска верига в САЩ. След като конкурентите им от „Borders“ фалираха преди няколко години, те заеха дори още по-голяма част от този бизнес. В края на 2013 г. обаче ситуацията е различна и вече се говори за разцепване на компанията.

Изпълнителният директор Уилям Линч напусна през юли. „Амазон“ все повече измества „Barnes & Noble“. В света на таблети и четци продуктът на фирмата „Nook“ губи убедително битката от „Kindle“ на „Амазон“ и „iPad“ на „Епъл“. Издателската им платформа също не върви, макар големите очаквания. В момента компанията се насочва към маркетинг, характеризиращ я като място, което предлага печатни книги, електронни устройства и неща, подходящи за подарък.
Получава се така, че „Barnes & Noble“ се позиционира на пазара почти като независимите книжарници. Не се знае как този ход ще се отрази на продажбите, които все повече намаляват. Този празничен сезон е изключително важен за „Barnes & Noble“ – той може да определи тяхното бъдеще. Тези проблеми обаче биха могли да помогнат на независимите книжарници.

Може би 2014 ще бъде годината, в която хората ще спрат да купуват от компании с неясно бъдеще. В последно време се забелязва, че много читатели предпочитат да отскочат до местната книжарница и търсят чувство за общност, като в същото време бягат от големия свят. Все още много от тях предпочитат физическия пред дигиталния вариант на книгата. Макар засега инерцията да не е достатъчно силна, за да обърне течението и независимите книжарници да излязат от сянката на онлайн гигантите, то може да се каже, че ги очаква успешен празничен сезон. Хоризонтът за тях през новата година ще бъде по-светъл от този в предишната.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …