Начало / България / „Златен лъв“ за „Чудомир” – юбилейното издание на „Абагар”

„Златен лъв“ за „Чудомир” – юбилейното издание на „Абагар”

Асоциация „Българска книга“ връчи годишни награди „Златен лъв“. Наградата на гилдията е за цялостен издателски проект и се връчва в две категории – за принос в българската култура и за издателски проект с обществена значимост, отбелязва БГНЕС.

Голямата награда „Златен лъв“ за приносен характер в българската литература, изобразително изкуство и култура и преоткриването на един уникален, разностранен творец се присъди за „Събрани съчинения“ в 6 тома на Чудомир, които са дело на издателство „Абагар“ АД – Велико Търново и фондация „Чудомир“ – Казанлък.

Номинация за оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различните медии, получи „Приказка за вълшебната флейта“ на издателство „Ентусиаст“, а номинацията за появата на български език на едно от знаковите произведения на европейския модернизъм в изключителния превод на Любомир Илиев се присъди на издателство „Алтера“ за трилогията на Херман Брох „Сомнамбулите“.

Наградата на журито за издателски проект с най-голяма обществена значимост бе за луксозното издание „1000 страници България“, чиито автори са Румяна Николова и Николай Генов, на издателство „Сиела“, съобщиха от Асоциация „Българска книга“.

„Големите разказвачи на XX/XXІ век“ на издателство „Емас“ получи грамотата за популяризиране на качествена съвременна европейска младежко-юношеска литература, а най-умела в осветляването на съдбовен период от българската история се оказа Весела Ляхова с книгата й „Бежанци“ на издателство „Жанет 45“. Грамота за цялостно осъществен, оригинален проект се присъди за „Вълшебната флейта“. Адаптацията е дело на Юлия Спиридонова и издателство „Ентусиаст“.

„Чудомир” – юбилейно издание в 6 тома тук

„Приказка за вълшебната флейта“ тук

„Сомнамбулите“  тук

„1000 страници България“ тук

„Бежанци“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …