Начало / България / „Златен лъв“ за „Чудомир” – юбилейното издание на „Абагар”

„Златен лъв“ за „Чудомир” – юбилейното издание на „Абагар”

Асоциация „Българска книга“ връчи годишни награди „Златен лъв“. Наградата на гилдията е за цялостен издателски проект и се връчва в две категории – за принос в българската култура и за издателски проект с обществена значимост, отбелязва БГНЕС.

Голямата награда „Златен лъв“ за приносен характер в българската литература, изобразително изкуство и култура и преоткриването на един уникален, разностранен творец се присъди за „Събрани съчинения“ в 6 тома на Чудомир, които са дело на издателство „Абагар“ АД – Велико Търново и фондация „Чудомир“ – Казанлък.

Номинация за оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различните медии, получи „Приказка за вълшебната флейта“ на издателство „Ентусиаст“, а номинацията за появата на български език на едно от знаковите произведения на европейския модернизъм в изключителния превод на Любомир Илиев се присъди на издателство „Алтера“ за трилогията на Херман Брох „Сомнамбулите“.

Наградата на журито за издателски проект с най-голяма обществена значимост бе за луксозното издание „1000 страници България“, чиито автори са Румяна Николова и Николай Генов, на издателство „Сиела“, съобщиха от Асоциация „Българска книга“.

„Големите разказвачи на XX/XXІ век“ на издателство „Емас“ получи грамотата за популяризиране на качествена съвременна европейска младежко-юношеска литература, а най-умела в осветляването на съдбовен период от българската история се оказа Весела Ляхова с книгата й „Бежанци“ на издателство „Жанет 45“. Грамота за цялостно осъществен, оригинален проект се присъди за „Вълшебната флейта“. Адаптацията е дело на Юлия Спиридонова и издателство „Ентусиаст“.

„Чудомир” – юбилейно издание в 6 тома тук

„Приказка за вълшебната флейта“ тук

„Сомнамбулите“  тук

„1000 страници България“ тук

„Бежанци“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Jimmy-Kimmel-Live-header3-850x553

Куентин Тарантино създаде смело първия си бестселър

Книгата му предизвика изключителни коментари „Имало едно време в Холивуд” се появява в разгара на …