Начало / Свят / Малала Юсафзаи с приз от Националните награди на книги във Великобритания

Малала Юсафзаи с приз от Националните награди на книги във Великобритания


Малала Юсафзаи спечели приз от Националните награди на книги във Великобритания, известни още като „Specsavers National Book Awards“, съобщи британският „Телеграф“. Тя беше отличена за своите мемоари „I am Malala“, в категорията за най-добра нехудожествена книга. Автобиографията на момичето от Пакистан впечатли критиците, но досега не беше получавала престижен приз.

В книгата си Юсафзаи разказва за тежкото си детство в Северен Пакистан. Тя поделя наградата с военната кореспондентка Кристина Лам, която й помогна за написването на автобиографията.

Книгата доби още по-голяма популярност, след като терористи заплашиха да атакуват книжарниците, които разпространяват творбата. Припомняме, че талибани стреляха по училищния автобус на Малала, заради нейното желание момичетата в Пакистан да имат право на по-добро образование. Тя беше ранена, но оцеля и сега живее със семейството си в Бирмингам. Юсафзаи беше претендент за Нобелова награда за мир.

Ето и някои от победителите в останалите категории: „David Jason: My Life“ от Дейвид Джейсън спечели в категорията за автобиография/биография, Робърт Харис получи отличие за най-добра художествена творба за романа си „An Officer and a Spy“, а Джилиан Флин беше избрана за чуждестранен автор на годината, благодарение на трилъра й „Не казвай сбогом“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …