Начало / България / Излезе автобиографията на Феликс Баумгартнер

Излезе автобиографията на Феликс Баумгартнер

На 14 октомври 2012 г. австриецът Феликс Баумгартнер се издигна с балон на 39 kм надморска височина (т.е. в стратосферата), скочи и след свободно падане, продължило 4 минути и 19 секунди, се приземи с парашут. По този начин той постави няколко световни рекорда – за височина на подобен тип скокове, за първи път човек преминава звуковата бариера (скоростта на звука) само със скафандър, т.е. без да се намира в моторизирано превозно средство.

„Понякога трябва да отидете много нависоко, за да разберете колко сте малки в действителност”,  казва Феликс Баумгартнер.

Какво е усещането да се спускаш със свръхзвукова скорост? Каква е мотивацията на Баумгартнер? Кои са най-критичните моменти в мисията „Ред Бул Стратос“? До каква степен бащата на Феликс е допринесъл за успехите на сина си? Отговор на тези въпроси дава самия Феликс Баумгартнер в автобиографията  си „Покорителят на небесата“. Книгата е вече на българския книжен пазар, издадена от „Вакон”

Баумгартнер  е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург. С парашутизъм се занимава, когато навършва 16 години. През 90-те преминава обучение по бейсджъмпинг, след което прави сензационни скокове с парашут от мостове, сгради и забележителни обекти. През 1997 г. на легендарния Бридж дей в Западна Вирджиния, САЩ, става световен шампион по бейсджъмпинг. През 1999 г. скача от статуята на Христос в Рио де Жанейро и от кулите „Петронас” в Куала Лумпур, Малайзия. През 2003 г. става първият човек, прелетял Ламанша със специално изработени крила от въглеродни влакна.

„Покорителят на небесата“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …