Начало / Свят / Читателски маратон на „Агрхипелаг ГУЛАГ“ започна в Петербург

Читателски маратон на „Агрхипелаг ГУЛАГ“ започна в Петербург

Колективно четене на „Архипелаг ГУЛАГ“ на Александър Солженицин, посветено на 95-ата годишнина от рождението му и 40-годишнината от първото издание на този роман, започна днес в 12 ч московско време в музея „Ф.М. Достоевски“ в Санкт Петербург. Маратонът ще продължи 24 ч., нощната почивка е от 0:00 до 8:00 на 12 декември, съобщи novostiliteratury.ru

В четенето ще се включат известни петербургски актьори, вжурналисти, политици. Участниците в маратона ще бъдат над 80 души. Всеки от тях ще чете в продължение на 20 минути. Зрителите ще могат да влизат и излизат от залата.

„Архипелаг ГУЛАГ“ е публикуван в Париж преди точно 40 години, след като няколко години се разпространява от ръка на ръка. Книгата е била самиздат. Това е можело да струва затвор на онези, които са си позволявали да провеждат „антисъветска пропаганда“.

Именно за публикуването на това произведение в чужбина, по решение на Политбюро на ЦК на КПСС в началото на 1974 г. Нобеловият лауреат Солженицин е арестуван, лишен от съветско гражданство и изгонен от СССР. Тази книга сега е в програмата за изучаване в руските училища.

Свързани заглавия
Александър Солженицин: За една страна да има велик писател е като да има второ правителство

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …