Начало / България / Открит е Софийският международен панаир на книгата

Открит е Софийският международен панаир на книгата

Мраморно фоайе в Националния дворец на културата  в София от днес, 10 декември, се превръща в литературна сцена за писатели, преводачи, читатели от осем балкански държави – България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватия, Македония, Гърция. Те ще демонстрират, че за литературата не съществуват граници. Специално за фестивала в София пристигат Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватско), Дан Лунгу (Румъния), Владимир Арсениевич (Сърбия), Алеш Дебеляк (Словения), Ненад Величкович (Босна и Херцеговина), Гоце Смилевски (Македония), Димитрис Нолас (Гърция). За участие във фестивала идват и живеещите в чужбина български писатели Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Капка Касабова.

Рекорден брой участници има тази година на Панаира на книгата. Това каза заместник кметът на Столична община Тодор Чобанов на откриването на Софийския международен панаир на книгата .

„Чрез книгата нашите деца израстват като граждани и като хора, чрез книгата създаваме своите приятели. Тази година имаме повече от 200 издателства, които са представени, писатели от целия регион са се събрали и това не е защото София е кандидат за Столица на културата, а защото София по принцип е място – културна сцена, на която читатели и писатели се срещат”, заяви Чобанов.

Официални гости на церемонията бяха посланикът на Русия Юрий Исаков, посланикът на Норвегия Гюру Катарина Викьор, представителят на Европейската литературна мрежа „Традуки” Хана Стоич и много други гости и приятели на книгата.

Почетен гост на панаира е Москва, която ще бъде представена с уникален щанд и отделна сцена, посветена на руската култура. Всеки ден, от вторник до неделя, Централно фоайе на НДК ще бъде място за най-разнообразни събития – кръгли маси, срещи с автограф, презентации на книги, прожекции на най-нови детски анимационни филми, видео лекции по руска литература, майсторски клас по писане на приказки, конкурс за детски илюстрации и много други.

В рамките на панаира ще се проведе и Софийски международен литературен фестивал. Идеята е Фестивалът да се провежда всяка година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …