Начало / Любопитно / 12 книги за добро зимно настроение

12 книги за добро зимно настроение

Зимата вече дойде, наближават Коледните и новогодишни празници. Вместо да се ядосвате на студеното време и високите сметки за парно, ви предлагаме 12 книги, с които ще прекарате този сезон много по-приятно. Списъкът е изготвен от huffingtonpost.com.

„Коледна песен“ от Чарлс Дикенс. Старият скъперник Ебенезър  Скрудж се отнася по ужасен начин с хората. Той обаче е посетен от три духа, които му разясняват за какво става въпрос. Дори да сте чели тази книга, ако я отворите отново, тя несъмнено ще ви създаде празнично настроение.

„Дъблинчани“ от Джеймс Джойс. Сборникът може да не е най-доброто зимно четиво, но един от разказите – „Мъртвите“ – е приказка за зимата. Разказът е посветен и на силната любов.

„Малки жени“ от Луиза Мей Олкът. В тази история за сестри, които винаги се подкрепят, Олкът показва как духовните ценности могат да надделеят над материалните такива.

„Лъвът, Вещицата и дрешникът“ от К. С. Луис. Детската класика на Луис ни отнася в един вълнуващ зимен свят. И до него се стига само като отворим вратата на гардероба. Сладкишите само допринасят за коледното настроение.

„Ethan Frome“ от Едит Уортън. Сюжетът може да е депресиращ, но описанията на заснежените хълмове са безценни.

„Дванайсета нощ“от Уилям Шекспир. Комедията на Шекспир включва ядене, пиене, празнуване. Засегнати са полови и социално-икономически  проблеми.

„Снежната кралица“ от Ханс Кристиан Андерсен. Една от вечните приказки на датския писател. Разказва за момче и момиче, които трябва да се преборят със зла Снежна кралица. Оказва се, че тя може да бъде победена единствено от добротата и любовта.

Разкази от Антон Чехов. В Русия почти постоянно вали сняг, затова е трудно да се избере точно един автор или произведение, което най-точно да пресъздава зимния дух. Чехов като че ли е най-подходящ.

„Златният компас“ от Филип Пулман. Първата книга на Пулман от поредицата му „Тъмните му материи“ включва главен герой със силна воля и битки между полярни мечки.

„Дивото зове“ от Джек Лондон. Главен герой е южняшкото куче Бък, което попада сред дивия север. То се бори за оцеляването си, като в един момент се присъединява към глутница вълци. Именно Бък е разказвачът на историята, което прибавя към нейния чар.

Поезия от Робърт Фрост. Поезията на Фрост включва страхотни зимни пейзажи.

„Жената на тигъра“ от Теа Обрехт. Главната героиня разкрива мистерията около смъртта на нейния дядо. Истории за възстановяване на семейни връзки винаги са подходящи за празник като Коледа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …