Начало / Свят / Излезе книга, която разкрива ежедневните ритуали на велики писатели

Излезе книга, която разкрива ежедневните ритуали на велики писатели

Нова книга разкрива ежедневните ритуали на великите писатели. Изданието, цитирано от huffingtonpost.co.uk, е с  автор Мейсън Къри и е със заглавие „Daily Rituals: How Great Minds Make Time, Find  Inspiration, and Get to Work: How Artists Work“. Книгата разкрива, че няма универсална формула на успеха, а есенцията от нея е, че величието е единствено плод на индивидуалност.

От четивото се оказва, че когато пише книга Харуки Мураками става всяка сутрин в 4 ч и работи без прекъсване от 5 до 6 часа. Следобедите той задължително плува или тича, или и двете, чете, слуша музика. Всяка вечер си ляга в 9 часа.

 „Спазвам този режим неизменно. Това е нещо като мантра, форма на хипноза. Всъщност аз ползвам често хипноза, за да стигна до дълбините на ума си. Дисциплината на ума обаче трябва да се съчетава със сила на тялото. Физическата сила е също толкова нужна, като художествената чувствителност“, признава японският автор на бестселъри пред  „The Paris Review“.

Къри припомня, че в ранните си дни като писател Мураками бил съдържател на малък джаз-клуб в Токио. След като решил да стане професионален писател той започнал да качва килограми, а освен това пушел по 60 цигари на ден. Тогава решил да смени начина си на живот, преместил се с жена си да живее в индустриалната зона на столицата, отказал цигарите, минал на диета и се хранел предимно с риба и зеленчуци, започнал да прави джогинг и запазил навиците си повече от четвърт век.

Джейн Остин пък имала проблеми да остане сама в своя дом. Това не й попречило да бъде особено продуктивна. Тя пишела в семейната всекидневна и постоянно се оплаквала от „всякакви дразнители“. За това използвала малки листчета за бележки, които събирала прецизно.

Денят й започвал рано сутрин, а в 9 ч организирала семейната закуска. Пишела до обяд, докато майка й и сестра й шиели тихичко около нея. Обядвали между 15-16 ч, а вечер Джейн Остин четяла или пък коментирала със семейството си написаното сутринта.

В друга глава на книгата се цитира писмо на Зигмунд Фройд до негов приятел. В него известният психоаналитик разказва, че става сутрин в 7 ч, закусва, занимава се с бръснаря си, а след това до обяд се занимава с пациентите си. Към  13 ч обядва, обикновено с пържола, след което прави разходка в центъра на Виена.  След това между 15 и 21 ч отново има часове с пациенти. Чак късно вечер, след вечеря със семейството, той намира време за своята работа, за четене, писане и редактиране. Едно от най-големите удоволствия в живота му са пурите.

 „Момчето ми, пушенето е едно от най-евтините удоволствия в живота. Съжалявам всеки, който не е пушил и не пуши“, казва Фройд на свой племенник.

От абсолютна тишина пък се нуждаел един от най-продуктивните автори – Чарлс Дикенс. Той имал инсталирана втора врата, за да спира звуците пред своя кабинет. На бюрото му, винаги до прозореца, имало малка ваза с цветя. Дикенс ставал в 7 ч, закусвал в 8 и започвал да пише от 9 до 14 ч. По време на обедите бил като хипнотизиран, ядял механично и почти не говорел. След обяда бързал да се върне в кабинета си. Авторът на „Оливър Туист“ пишел по около 2000 думи на ден, но в добрите си моменти плодовитостта му  нараствала двойно. В лошите си дни, а имало и такива, той не пишел и дума, а само зяпал през прозореца. Привечер Дикенс излизал на разходка, „за да събере картини, които да опише“. Вечерите отдавал на семейството и приятелите си и си лягал в полунощ.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …