Начало / Интервюта / Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България: Литературата е една от най-силните връзки между страните

Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България: Литературата е една от най-силните връзки между страните

Нейно превъзходителство посланикът на Кралство Норвегия в България Гюру Катарина Х. Викьор почете поредната книга от норвежки автор, която излиза на български език. Тя бе специален гост на представянето на книгата „Дни от историята на мълчанието” на Мерете Линдстрьом в столичната книжарница  „Хеликон-България”.
–––––––––––

Тук сте, на това представяне, не само защото се представя норвежка авторка. Обичате и да четете, нали?
– Обожавам да чета. Израснала съм в дом с много книги, моите родители четяха много. А и да растеш на север, нямаш много какво да правиш. Затова отиваш в градската библиотека. Винаги съм участвала и в различни книжни клубове. Всъщност, и сега в родния ми град участвам в такъв.

Какво четете?
– Чета всичко. Но най-много обичам биографии. Много се интересувам от история, но освен това ме интересуват хората. Затова биографиите са ми най-интересни, защото обединяват тези два интереса. Естествено чета и много модерни политолози и биографии. Но признавам, че за читателския клуб чета много различна литература.

Сега какво четете във Вашия клуб?
– Сега, естествено, четем Алис Мънро, която най-накрая спечели Нобелова награда. Напоследък много голямо впечатление ми направи Джонатан Франзен. Мисля, че пише много добре. Но имам много биографии на нощното шкафче също. Сега, докато съм в България, имам голям интерес и към българската литература. Бих прочела български автори, разбира се на английски, защото няма да успея да науча български.
Литературата е една от най-силните връзки между две страни. Много съм горда, че у вас, наред с класиците Кнут Хамсун и Хенрик Ибсен, все по-популярни стават автори като Томас Егеланд, Ингвар Амбьорсен, Ане Холт, както и сега – Мерете Линдстрьом. Естествено, голяма заслуга за това има и програмата „Нурла”, която полага много усилия да представя и промотира норвежката литература. Щастлива съм, че идва Коледа, ще успея да се прибера в Норвегия, да видя близките и приятелите си, моите момчета, и ще мога отново да чета.

Интервюто взе Елена Бойчинова

„Дни от историята на мълчанието” тук

Книги от Джонатан Франзен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …