Начало / България / Премиерата на новия роман на Теодора Димова се отлага (обновена)

Премиерата на новия роман на Теодора Димова се отлага (обновена)

Премиерата на „Влакът за Емаус“ – новият роман на Теодора Димова, се отлага за януари 2014 г., съобщи издателство „Сиела“. Представянето трябваше да се състои в столичната книжарница „Хеликон-България” на 3 декември от 18,30 ч.

В интервю за bgarmy.bg Димова споделя, че Емаус е име на селце и идва от известните евангелски откъси.

„Двама ученици на Христос след неговото разпъване тръгват към това селце близо до Йерусалим. Вървят по пътя, възкръсналия Христос се появява при тях, но те не го разпознават. Разпознават го едва на края на пътя, когато стигат до Емаус. Действието се развива в наши дни в един влак”, лаконична е Димова.

Теодора Димова е писател и драматург, дъщеря на литературния класик Димитър Димов. Завършила е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пиесата й „Фюри“ (1987 г.) е отличена на конкурс в БНР. През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия. През 2001 пиесата й “Замъкът Ирелох” й носи субсидия за постановка в надпревара с драматурзи от почти всички балкански страни. Следват пиесите „Стая № 48“, „Ерикепайос“, „Калвадос, приятелю“, „Игрила“, „Платото“, „Неда и кучетата“, „Кучката“, „Змийско мляко“, „Любовници“ и „Невидимите пътища на прошката“. Автор е на романите „Емине“, „Майките“ и „Адриана“ и др. Теодора Димова е участвала в международни уъркшопове по драматургия във Варна, Охрид, Будапеща. Специализирала е в Royal Court Theatre в Лондон. Носител на наградата „Аскеер 2012” за категория “Съвременна българска драматургия”.

Книги от Теодора Димова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …