Начало / Свят / Библиотеката в Ню Йорк купува архива на Том Улф за над 2 млн. долара

Библиотеката в Ню Йорк купува архива на Том Улф за над 2 млн. долара

Градската библиотека в Ню Йорк ще купи архива на автора на бестселъри Том Улф за над 2 млн. долара, съобщи „Ди пресе”. Авторът, който е известен с теорията си, че в журналистиката трябва да се използват литературни техники и е носител на десетки награди и за журналистика, и за литература, е още жив. Той е на 82 г. Случаите, когато библиотека купува архива на жив писател, са изключително редки.

Улф ще предаде на изследователите 190 кашона със свои записки. Сред тях са ръкописите на най-известните му романи, стотици статии за най-известните американски вестници, бележки и над 10 хил. писма. Парите за покупката са осигурени от дарител, чието име не се назовава.

Самият Улф е заявил за пресата, че е изключително щастлив. „Прекарал съм толкова време в Нюйоркската библиотека, откакто дойдох в града през 1962 г., така че може да се каже, че архивът ми си отива у дома”, казва той.

Писателят е роден 2 март 1931 г. в Ричмънд, Вирджиния. През 60-те години той става един от най-влиятелните американски журналисти с модела си за ново писане, известен като „новата журналистика”. Улф вкарва всички известни литературни похвати в писането на новини и успоредно с това започва да пише художествени и документални книги, които имат огромен касов успех.

Авторът е новатор в писането. Негово е авторството на термините „statusphere“, „the right stuff“, „radical chic“, „the Me Decade“ и „social x-ray” в английския речник. На Улф се дължи традицията на писането на статии в сегашно време. Той е първият, който започва да пише така в началото на 60-те, дотогава се е ползвало само минало време.

От няколко десетилетия Улф е известен със своята „униформа” – бял костюм, вратовръзка и шапка в стил южняшки бизнесмен.

Книга от Том Улф тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Sally-Rooney-Nicht-in-Israel

Сали Руни забрани да превеждат книгите й на иврит

Авторката на „Нормални хора” подкрепя палестинската кауза Новата книга на Руни изглежда няма да се …