Начало / България / Петър Станимиров илюстрира новото издание на „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“

Петър Станимиров илюстрира новото издание на „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“

Ново, луксозно, издание на класиката „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ е вече в книжарниците. Книгата е илюстрирана на художника Петър Станимиров, а по желание на преводача Огняна Иванова е спазено и оригиналното изписване на името на автора Даниъл Дефо. На корицата е портрет на английския писател, нарисуван от Станимиров.

„Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ излиза за първи път през 1719 г. в Англия, а до края на годината е преиздадена още 4 пъти. Първоначалното заглавие на книгата e доста дълго и описателно: „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“…
Както ясно си личи от това изчерпателно наименование, приключенската история проследява неволите на измисления герой Робинзон Крузо – корабокрушенец, който прекарва 28 години на далечен тропически остров, на който се сблъсква с роби, бунтовници и туземци, един от които е и верният му помощник Петкан. По описанието се предполага, че мястото, на което попаднал Робинзон, най-вероятно е карибският остров Тобаго, разположен близо до устието на южноамериканската река Ориноко. За прототип на самия Крузо пък е смятан шотландският моряк Александър Селкирк, който живял 4 години на самотен тихоокеански остров на име Мас а Тиера, преименуван през 1966г. на Робинзон Крузо.

Класиката на Дефо е филмирана няколко пъти. Още до края на XIX век книгата се радва на феноменален успех – няма друго заглавие в историята на Западната литература дотогава, което да е превеждано и публикувано на толкова различни езици (по това време има над 700 алтернативни версии на приключенската история, много от които са адаптирани за деца и са богато илюстрирани). Дори през 1867 г. Жак Офенбах поставя оперетата „Робинзон Крузо“. Въздействието на „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ е толкова силно, че успява да повлияе на редица творци в световноизвестните им произведения – от „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт през „Емил или за възпитанието“ на Жан-Жак Русо до нашумялата напоследък „Z-та световна война“ на Макс Брукс.

Самият Дефо е роден във Великобритания през 1660 г. под името Даниъл Фоу. Автор е на над 250 публикации, сред които есета по политически, икономически и социални проблеми, документална проза, сатири, памфлети и световноизвестните романи „Colonel Jack“, „Moll Flanders“, „A Journal Оf Тhe Plague Year“, „Captain Singleton“. Именно с романа „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ Дефо си извоюва славата на един от първите романисти в Англия, който оказва значителен принос и в популяризирането на жанра на Острова.

„Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ тук

„Вдъхновен от Стивън Кинг. Албум на Петър Станимиров“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …