Начало / България / Петър Станимиров илюстрира новото издание на „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“

Петър Станимиров илюстрира новото издание на „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“

Ново, луксозно, издание на класиката „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ е вече в книжарниците. Книгата е илюстрирана на художника Петър Станимиров, а по желание на преводача Огняна Иванова е спазено и оригиналното изписване на името на автора Даниъл Дефо. На корицата е портрет на английския писател, нарисуван от Станимиров.

„Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ излиза за първи път през 1719 г. в Англия, а до края на годината е преиздадена още 4 пъти. Първоначалното заглавие на книгата e доста дълго и описателно: „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“…
Както ясно си личи от това изчерпателно наименование, приключенската история проследява неволите на измисления герой Робинзон Крузо – корабокрушенец, който прекарва 28 години на далечен тропически остров, на който се сблъсква с роби, бунтовници и туземци, един от които е и верният му помощник Петкан. По описанието се предполага, че мястото, на което попаднал Робинзон, най-вероятно е карибският остров Тобаго, разположен близо до устието на южноамериканската река Ориноко. За прототип на самия Крузо пък е смятан шотландският моряк Александър Селкирк, който живял 4 години на самотен тихоокеански остров на име Мас а Тиера, преименуван през 1966г. на Робинзон Крузо.

Класиката на Дефо е филмирана няколко пъти. Още до края на XIX век книгата се радва на феноменален успех – няма друго заглавие в историята на Западната литература дотогава, което да е превеждано и публикувано на толкова различни езици (по това време има над 700 алтернативни версии на приключенската история, много от които са адаптирани за деца и са богато илюстрирани). Дори през 1867 г. Жак Офенбах поставя оперетата „Робинзон Крузо“. Въздействието на „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ е толкова силно, че успява да повлияе на редица творци в световноизвестните им произведения – от „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт през „Емил или за възпитанието“ на Жан-Жак Русо до нашумялата напоследък „Z-та световна война“ на Макс Брукс.

Самият Дефо е роден във Великобритания през 1660 г. под името Даниъл Фоу. Автор е на над 250 публикации, сред които есета по политически, икономически и социални проблеми, документална проза, сатири, памфлети и световноизвестните романи „Colonel Jack“, „Moll Flanders“, „A Journal Оf Тhe Plague Year“, „Captain Singleton“. Именно с романа „Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ Дефо си извоюва славата на един от първите романисти в Англия, който оказва значителен принос и в популяризирането на жанра на Острова.

„Животът и приключенията на Робинзон Крузо“ тук

„Вдъхновен от Стивън Кинг. Албум на Петър Станимиров“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …