Начало / България / „Дунав” на Клаудио Магрис с премиера в „Хеликон-България”

„Дунав” на Клаудио Магрис с премиера в „Хеликон-България”

„Дунав” – класирана от „Гардиън” в топ 100 на нехудожествените книги, ще бъде представена на 29 ноември от 18,30 ч в столичната книжарница „Хеликон-България”. Книгата на Клаудио Магрис е издание на „Авангард принт”.

В „Дунав“ авторът обновява традиционния пътепис и го преобразява в едно интелектуално приключение, изпълнено с литературни анекдоти и интригуващи образи. Прочути личности като Фройд, Витгенщайн, Канети, Селин, Лукач, Хайдн, живели край Дунава, се редуват с не така известни имена. Книгата носи елементите на пътепис, философско и публицистично есе, културоведско изследване и описание, тя е жив разказ за изкуството, политиката и историята на градове и държави, свързани чрез велика река, която винаги е била в центъра на важни исторически и културни събития.

„Дунав” печели литературната награда „Багута“, международната награда „Кианти Руфино – Антико Фаторе“ и е преведена на над тридесет езика. През 2011 г. книгата  е класирана от в. „Гардиън“ сред стоте най-велики небелетристични книги.

Kлаудио Магрис е италиански писател и публицист. Особено място в неговите есета заема културното наследство на някогашната Австро-Унгарска империя. Университетската му специалност е германистика, но интересите и цялостното му академично и литературно творчество са ориентирани към по-общата европеистика. В последните години името на Клаудио Магрис фигурира в списъка на предложенията за Нобелова награда. Досега е получил значителен брой награди в различни страни – наградата „Стрега“ (1997 – за романа „Микросветове“), наградата „Еразъм“ , наградата на принца на Астурия (2004), Държавната награда на Австрия за европейска литература (2005), наградата „Валтер Халщайн“ (2008), Наградата за мир на германските книгоиздатели (2009), наградата „Шарл Вейон“ за есеистика (2009).

„Дунав“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …