Начало / Автори / Катрин Камю: Баща ми завинаги ще си остане „Чужденецът“

Катрин Камю: Баща ми завинаги ще си остане „Чужденецът“

Скоро се навършиха 100 години от рождението на Албер Камю. Минаха и повече от 50  години от мистериозната катастрофа, причинила смъртта му. Юбилеят обаче не е отбелязан със специално събитие нито в родината му Алжир, нито във Франция – където е живял и творил. Катрин Камю, дъщеря на големия автор и философ, говори пред „Гардиън“ по повод книгата си „Le Monde en Partage“, която документира пътувания и връзки на Албер Камю по света и съдържа материали, които не са били публикувани досега.

Известен е слухът, че Камю е убит от руските тайни служби.

„Дали е бил убит от КГБ? Не знам и не искам да знам. Аз го загубих. Няма какво повече да се каже. Достатъчно е, че ми беше отнет. Ако е било причинено умишлено, не бих могла да го понеса. Резултатът е един и същ. Той е мъртъв“, казва Катрин.

Няма събитие, което да отбелязва юбилея на писателя във Франция. Голяма изложба беше отменена заради спорове относно това каква трябва да бъде ролята на Алжир в нея. В африканската страна пък мненията за Камю са смесени – някои го смятат за велик, а други за проповедник на френския колониализъм и противник на свободата на страната.

Катрин коментира:

„Това, че няма национално честване, е напълно естествено. Тези на власт във Франция никога не са го харесвали. Той също ги презираше. Винаги е казвал, че служи на тези, които са жертви на историята, а не на тези, която я правят. Камю все още може да бъде определен като „Чужденецът“ във Франция, а и не само. Не мога да разбера защо управляващите не разбират неговата роля за страната. Аз съм горда от имиджа, който той дава на Франция“.

Според дъщерята на Нобеловия лауреат в Алжир често интерпретират грешно любовта на баща й към Алжир като част от Франция.

Катрин Камю си спомня повече човека, а не писателя и философа. Тя казва още:

„Той беше широко скроен човек, имаше такава нагласа, че маловажните неща не го интересуваха. Той никога не ме е наказвал, когато съм правила грешки. Винаги ме питаше защо съм направила нещо и какво съм си мислела, че ще постигна с постъпката си. Това е по-сложно за едно дете. Много родители биха били на мнение, че един шамар ще реши проблема, но това не беше неговия начин. Това, което ще помня винаги, е неговата любов към живота и към другите човешки същества. 53 години се боря с болката след неговата смърт и мисля за него всеки ден. Не знам какво би било неговото мнение за днешния свят на едно постоянно състезание за пари, консуматорство и пренебрежение към страданията на хората. Не мога да говоря от негово име, но знам, че написаното от него е актуално и днес“.

Албер Камю е френски писател и философ, роден през 1913 г. в Алжир. Той е сред най-ярките представители на екзистенциализма. Носител е на Нобелова награда за литература за 1957 г. Остава завинаги в историята с вечни книги като „Чужденецът“ и „Чумата“. Умира през 1960 г.

Свързани заглавия

Албер Камю: В дълбините на зимата открих, че в мен съществува едно непобедимо лято

Нобеловата реч на Албер Камю
Неизвестно досега писмо от Камю до Сартр беше открито
Навършиха се 52 години от смъртта на Албер Камю
Известните писатели и футболът

Албер Камю е убит от КГБ, твърди италиански академик
Изложба на цензурирани книги в Париж
Най-добрите 100 литературни творби за всички времена

Книги от Албер Камю тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …