Начало / Автори / Мая Анджелоу: Лесното четене е трудно писане

Мая Анджелоу: Лесното четене е трудно писане

Само преди три дни Мая Анджелоу получи награда за изключителни заслуги към американската литературна общност. Призът й беше даден от Тони Морисън на церемонията по връчването на Националните награди на книгите в САЩ. Ето част от изказването на Анджелоу, публикувана в huffingtonpost.com.

„Да видя Тони Морисън да ме награждава, за мен е благословия, невероятно е. Ние сме като сестри от толкова много години и аз съм благодарна за това. Повече от 40 години се опитвам да казвам истината така, както аз я разбирам, под формата на проза. Трудно е да се пише добра проза. Знаете, че лесното четене означава наистина трудно писане”.

Мая Анджелоу е известна американска писателка и борец за гражданските свободи. Родена е през 1928 г. Тя е публикувала 6 автобиографии, 5 книги с есета, както и поезия, пиеси, сценарии за филми. Първата й автобиография, „I Know Why the Caged Bird Sings”, е публикувана  през 1969 г. С нея печели респекта на литературните критици. Последната – „A Song Flung Up to Heaven”, е от 2002 г. В организации за защита на правата на чернокожите е работила заедно с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс.

Свързани заглавия
Националните награди на книгите в САЩ бяха раздадени
Мая Анджелоу и Джуно Диас с престижни награди от „The Norman Mailer Center
Мая Анджелоу: Свободен си, когато осъзнаеш, че не принадлежиш на нито едно място
Мая Анджелоу: Ако получиш, давай! Ако научиш, преподавай!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …