Начало / Любопитно / 15 задължителни за четене антиутопии

15 задължителни за четене антиутопии

Сайтът flavorwire.com представя 15 задължителни антиутопични книги за почитателите на този жанр. От редакцията на изданието са изключили абсолютни класики като „1984” от Джордж Оруел, „Прекрасният нов свят” от Олдъс Хъксли и „451 по Фаренхайт” от Рей Бредбъри, защото се смята, че те са прочетени от всеки, който харесва такъв тип четива.

1.    „Покана за екзекуция” от Владимир Набоков. Творбата представя един сив и мрачен свят, а хора са затваряни зад решетките за абсурдни неща.

2.    „Caesar’s Column” от Игнейшъс Донъли. Макар Донъли да греши в прогнозата си за това как ще изглежда Ню Йорк през 1988 г., е интересна представата за постапокалиптично развитие на света на един писател от ХІХ век.

3.    „Желязната пета” от Джек Лондон. В тази книга Америка е завладяна от тиранично правителство. Отличен начин да видите Джек Лондон в различна светлина спрямо книги като „Белият зъб”.

4.    „Денят на гвардееца” от Владимир Сорокин. Сорокин прехвърля миналото в бъдещето – Русия отново е империя.

5.    Химн” от Айн Ранд. Тази книга е нещо подобно на „1984”. Далеч не е толкова добра, но ако ще четете Ранд, по добре това от „Атлас изправи рамене” или „Изворът”.

6.    „Процесът” от Франц Кафка. Една от най-добрите книги на Кафка. Разказва как системата е способна да унищожи когото си поиска.

7.    „Кысь” от Татяна Толстая. Цивилизацията е унищожена, но човечеството продължава напред.

8.    „The Handmaid’s Tale” от Маргарет Атууд. Америка е превзета от религиозни фанатици. Книгата засяга и проблемите за равенството между половете.

9.    „Мечтаят ли роботите за електроовце?” от Филип К. Дик. Една от класиките в този жанр. Действието се развива скоро след ядрена война.

10.    „The Stars, My Destination” от Алфред Бестър. Отлична научна фантастика. Разказва за свят, в който корпорациите контролират всичко, без да бъдат регулирани.

11.    „Zone One” от Колсън Уайтхед. Бестселърът на Уайтхед представя свят, в който човечеството е управлявано от военен режим.

12.    „Харисън Бержерон” от Кърт Вонегът. В този разказ, Вонегът показва ужасяващите последици, които следват след като всички хора са обявени за равни.

13.    „Кантата за Лейбовиц” от Уолтър Милър. Това е единствения публикуван роман на Милър. Той показва група монаси, които се опитват да запазят научните постижения на човечеството след унищожителна война.

14.    „Riddley Walker” от Ръсел Хобан. Правителството и църквата се опитват да намалят до минимум популацията на Земята.

15.    „Zazen” от Ванеса Веселка. Човечеството се самоунищожава с бомбардировки. Романът представя ситуация, в която всичко се разпада.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

2 Коментари

  1. Бих добавила към списъка и „В очакване на варварите““ ,в която писателят Дж. М. Кутси очертава мрачна картина на света. Сюжет: Провинциален съдия в една неназована държава,

  2. Бих добавил и текстовете на Гошо от Почивка.