Начало / Критика / Джон Грийн за агресията в училищата

Джон Грийн за агресията в училищата

Джон Грийн е известен със своите юношески романи, сред които „Хартиени градове” и бестселъра „Вината в нашите звезди”. Той обаче поддържа и супер успешен канал във видео търсачката „YouTube” – vlogbrothers – в който адресира различни теми и проблеми. Каналът има над милион и 600 000 абонамента. Последното му видео е свързано с агресията в училищата.

Грийн твърди, че видеото е вдъхновено от съобщение, което е получил от ученик, посещавал същото училище като него. Ето какво каза Грийн:

„Когато аз бях в основно училище, бях нещастен. Не бях добър ученик. Дори не бях зубър в пълния смисъл на думата, а бях глупав зубър – най-лошата комбинация. Тормозиха ме. Всъщност, често си представях как наранявам тези, които ме тормозеха. Исках да опра пистолет в главите им и да ги накарам да ми се извинят. Да се чувстват безпомощни и изплашени, както аз се чувствах. Сега осъзнавам, че това не са били зли хора. Просто деца със собствени страдания. Някои са се сблъсквали с травми, за които аз дори не съм могъл да си представя. Това не оправдава поведението им, но ми помага да осъзная, че то не е било насочено лично към мен. Начинът, по който се отнасяха към мен, не рефлектира към моята стойност като човешко същество. Макар тогава да се чувствах единствено нещастен, сега разбирам, че оцелях, защото много хора бяха мили към мен. Учители, родители, други зубъри, дори непознати, които се противопоставяха на подобен тормоз. Ние оформихме общество срещу тези, които тормозят другите. Децата са способни на невероятна доброта и щедрост. С две думи – идеята, че тези години са най-добрите в живота ти е просто смешна. Аз съм пример за това. Ще използвам великия цитат на Робърт Фрост: „Единствения път навън е през”. Ти ще продължиш напред, аз ще продължа напред!”.

Джон Грийн е американски писател, роден през 1977 г. Автор е на 5 книги. Най-популярните му произведения са „Къде си, Аляска?”(2005 г.) , „Хартиени градове” (2008 г.) и „Вината в нашите звезди” (2012 г.), които са преведени и на български език. Със своя брат Ханк води и видеоблога „Vlogbrothers” в „YouTube”.

Свързани заглавия
Джон Грийн: Плаках докато писах „Вината в нашите звезди”

Книги от Джон Грийн тук

Видеото тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …