Начало / България / Изложба за автора на химна Цветан Радославов

Изложба за автора на химна Цветан Радославов

Изложбата „Мила Родино”, посветена на Цветан Радославов – създателят на химна на България, беше открита в салона на държавния архив във Видин, съобщи vidinskamitropoliya.com. Поводът е 150-годишнината от рождението на Радославов. Експонатите са от фондовете на научния архив на БАН, историческия музей, художествената галерия ,,Николай Павлович“ и училище ,,Цветан Радославов“ в Свищов.

Една от теориите за създаването на българския национален химн е, че това става през 1885 г., когато Цветан Радославов се завръща от Виена, разказа при откриването в петък Цветана Величкова, един от организаторите на изложбата. По думите й с автора на българския химн по река Дунав с параход плават студенти, които искат да се включат в студентския легион и да участват в Сръбско-българската война. „Те виждат родната земя навярно някъде тук, при Видин, и запяват тази патриотична песен, която ги е мотивирала да оставят университетските си катедри и да дойдат да участват във войната”, каза Величкова. Химнът на България е нотиран от Панчо Владигеров.

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863 г. в Свищов. Наследник е на фамилиите Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които му осигуряват солидно образование в Европа. Завършва класическа гимназия във Виена, история и славистика в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ проф. В. Вунд в Лайпциг, при когото защитава научната си степен „Доктор по философия и магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България води упражнения по експериментална психология в Софийския университет, след което става учител в І, ІІ и ІІІ мъжка гимназия в София.

Радославов е и художник, археолог, етнограф и нумизмат. Притежава музикални познания, работи за утвърждаването на българския театър и опера и взема живо участие в културния живот на столицата. Песента „Горда Стара планина”, наречена „народна”, след 9 септември 1964 г. е утвърдена за национален химн.

Ето оригиналното стихотворение на Радославов:

Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Тракия огрява
към Пирин пламеней, родино.

Мила родина,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест
ах, те нямат край.

Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви бой юнашки,
за свобода, правдини.

Книга за националния химн тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …