Начало / Свят / Илия Троянов критикува остро подслушването директно от Ню Йорк

Илия Троянов критикува остро подслушването директно от Ню Йорк

При втория си опит да отиде в САЩ германският писател от български произход успя, съобщи „Шпигел”. В четвъртък той е участвал в дискусия „Полицейското наблюдение и беззащитният нов свят” в „Гьоте институт” в Ню Йорк и отново е изказал съмнение, че първоначалната му забрана да влезе в страната се дължи на критиките му към американските тайни служби, които са подслушвали масово в Германия.

През октомври американската агенция за сигурност NSA отказа достъп на писателя на конференция на германисти, без да му даде никакви обяснения. На летището в Бразилия му било казано единствено, че няма право да лети за САЩ. Преди това Троянов подписа отворено писмо до германския канцлер Ангела Меркел против повсеместното наблюдение. След това стана ясно, че дори нейните разговори са били подслушвани.

Авторът сподели в Ню Йорк опасенията си, че всеки, който се противопостави на полицейщината, бива вкарван в черен списък на нежеланите в САЩ персони.

„Имах късмет, че медиите се заровиха в моя случай и оказаха натиск на американските власти. Но не всеки има моя шанс”, каза той. По думите му в случая не е важен неговият проблем, а опасността, която тегне над гражданските права в западните демокрации. „Всеки, който има мобилен телефон или сърфира в интернет, е шпиониран. Управляващите няма граници в подслушването. Длъжни сме да изискваме от тях да го правят само в правните рамки и да обявят публично на какво имат право тайните служби и на какво – не”, заяви Троянов.

Писателят направи стряскащи паралели между практиките на NSA и комунистическата ЩАЗИ. Според него и двете са „държава в държавата”. Американската спецслужба е на път да се превърне в неконтролируемо чудовище по подобие на ЩАЗИ, твърди той.

„Моята 17-годишна дъщеря знае много добре, че трябва да бъде много предпазлива, когато говори по мобилния си телефон. На нея й е напълно ясно, че някой винаги подслушва”, шокира публиката Троянов.

Книгите на Илия Троянов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …